Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saudo Arabija sukritikavo Rusiją dėl nepakankamai mažinamos naftos gavybos

Rusija savo naftos gavybos apimtis pagal Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narių ir karteliui nepriklausančių šalių susitarimą mažina lėčiau, nei to norėtųsi, interviu amerikiečių kanalui CNBC sakė Saudo Arabijos energetikos ministras Khalidas A. Al-Falihas. 
Naftos gavyba
Naftos gavyba / 123rf.com nuotr.

„Buvo sutarta, kad jie sumažins savo gavybos apimtis 300 tūkst. barelių per parą pirmąjį ketvirtį iki kovo pabaigos. Sausis buvo maloni staigmena, ir Rusija smarkiai sumažino gavybą. Vasaris nebuvo toks geras, jie padarė nepakankamai“, – sakė ministras.

Hiustone vykstančios energetikos konferencijos metu anksčiau Saudo Arabijos ministras sakė, kad savo įsipareigojimą mažinti gavybos apimtis viršijanti Saudo Arabija neleis kitoms šalims savimi naudotis.

„Mes puikiai konstruktyviai pasikalbėjome su mūsų kolega iš Rusijos Aleksandru Novaku. Jis informavo, kad pirmoji kovo savaitė buvo labai teigiama ir kad jie gavybą sumažino dar 40 tūkst. barelių per parą ir pasiekė sumažinimo lygį 160 tūkst. barelių per parą“, – sakė Kh.A.Al-Falihas.

Jis pažymėjo, kad Rusija savo gavybą mažina „lėčiau, nei aš norėčiau“. „Tačiau mes esame kantrūs ir pažiūrėsime, kas bus atėjus gegužei“, – pridūrė ministras.

Rusijos energetikos ministras A.Novakas po Vienoje pasiekto susitarimo mažinti gavybą sakė, kad Rusija sumažins gavybą 300 tūkst. barelių iki balandžio-gegužės mėnesio. Antradienį Hiustone jis sakė, kad dabar šalis ketina pasiekti šį lygį iki balandžio pabaigos. Esą savo kvotą Rusija įvykdė 50 proc., o iki kovo pabaigos gavybą sumažins beveik 200 tūkst. barelių per parą.

Savo ruožtu OPEC generalinis sekretorius Mohammedas Barkindo pažymėjo, kad Saudo Arabija ne šiaip sau pareiškė, kad neleis kitoms šalims savimi naudotis. Tai jis pasakė atsakydamas į klausimą, ar nemano, jog Saudo Arabija, šiuo metu viršijanti savo įsipareigojimus mažinti gavybos apimtis, pradės gavybą didinti tiek, kiek kitos šalys, pavyzdžiui, Rusiją, mažins saviškes.

„Manau, kad Kh.A.Al-Faliho žodžiai buvo tiksliai apgalvoti“, – sakė jis.

Nepaisant to, kad Saudo Arabija savo gavybos lygį mažina labiau, nei buvo įsipareigojusi, bendrai OPEC šalių susitarimas mažinti gavybos apimtis sausio pabaigoje buvo vykdomas tik maždaug 90 proc. O kartu su OPEC nepriklausančiomis šalimis jis vykdomas 86 proc.

„Saudo Arabija neleis kitoms šalims savimi naudotis. Šis susitarimas yra visų šalių interesas“, – Hiustone vykstančios energetikos konferencijos „Ceraweek“ metu sakė Saudo Arabijos ministras.

Remiantis Tarptautinės energetikos agentūros (IEA) duomenimis, Irakas, kuriam nustatyta antra pagal dydį gavybos sumažinimo kvota tarp OPEC šalių – 210 tūkst. barelių per parą – sausį ją įvykdė tik 50 proc.

Prastai savo įsipareigojimus dėl gavybos mažinimo vykdo ir Venesuela, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Gabonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius