Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saudo Arabijos ministras: naftos rinka artėja prie paklausos ir pasiūlos pusiausvyros

Naftos rinka juda link paklausos ir pasiūlos pusiausvyros ir gamintojams gali nereikėti papildomai mažinti gavybos, pirmadienį pareiškė Saudo Arabijos energetikos ministras Khalidas al-Falihas. Naftos kainoms pakilus į aukščiausius per penkis mėnesius lygius, ministras Rijade vykstančioje konferencijoje pareiškė, kad Naftą eksportuojančių valstybių organizacijai (OPEC) nepriklausanti Rusija ir kitos šalys įvykdė savo įsipareigojimus dėl gavybos sumažinimo.
Nafta
Nafta / „Scanpix“/AP nuotr.

Paklaustas, ar Saudo Arabija yra pasirengusi papildomai apkarpyti gavybą, kad paremtų naftos rinką, Kh.al-Falihas atsakė nemanąs, kad to prireiks.

„Manau, kad rinka juda link paklausos ir pasiūlos pusiausvyros", – pažymėjo jis.

Tačiau Saudo Arabijos ministras pabrėžė, kad dar per anksti sakyti, kad OPEC ir jos sąjungininkai birželį įvyksiančiame svarbiame susitikime pratęs susitarimą dėl „juodojo aukso“ gavybos ribojimo.

2018 metų pabaigoje naftos kainoms kritus daugiau kaip 30 proc., dvidešimt penkias valstybes vienijanti grupė, kuri yra vadinama OPEC+, sutarė nuo 2019 metų pradžios bendrą gavybą sumažinti 1,2 mln. barelių per dieną.

Pastaruoju metu naftos gamintojai svarstė, ar šį susitarimą reikėtų pratęsti iki metų pabaigos. Buvo svarstyta galimybė ir dar labiau apkarpyti gavybą.

Saudo Arabijos energetikos ministras pareiškė, kad šie klausimai bus sprendžiami OPEC+ susitikime, kuris kitą mėnesį įvyks Džidoje.

Pasak Kh.al-Faliho, Rusija – pagrindinė OPEC nepriklausanti naftos gamintoja – ir kitos šalys, įskaitant Iraką, Kuveitą ir JAE, įvykdė savo įsipareigojimus dėl gavybos sumažinimo.

„Susitarimas įgyvendinamas, viskas juda tinkama linkme. Rinka vėl sveiksta“, – pareiškė ministras.

Jo teigimu, pagrindinis OPEC+ šalių tikslas išlieka nepakitęs – sumažinti pasaulyje sukauptas komercines naftos atsargas, nes rinka jautriai reaguoja į jų pokyčius.

Nors šių atsargų lygis per kelis pastaruosius mėnesius sumažėjo, jis gerokai viršija normalų lygį, pareiškė ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius