Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Saudo Arabijos princas susitiko su Kinijos prezidentu, pasirašė naftos sektoriaus sutartį

Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas penktadienį susitiko su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu ir pasirašė 10 mlrd. JAV dolerių (8,8 mlrd. eurų) vertės naftos sektoriaus sutartį, mėgindamas iškovoti simpatijų Azijos šalyse, tarptautinei bendruomenei pasipiktinus didelį atgarsį sukėlusiu vieno arabų žurnalisto nužudymu.
Mohammedas bin Salmanas
Mohammedas bin Salmanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Princas Mohamedas atvyko į Kinijos sostinę ketvirtadienį, o prieš tai apsilankė Pakistane ir Indijoje, siekdamas parodyti pasauliui, kad jo šalis tebeturi sąjungininkų po Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Khashoggi žiauraus nužudymo Rijado konsulate Stambule.

Anksčiau penktadienį jis susitiko su kinų vicepremjeru Han Zhengu.

„Ar sosto įpėdinio princo kelionė yra simboliškas Saudo Arabijos posūkis Rytų link? Taip“, – naujienų agentūrai AFP sakė vyriausioji analitikė Najah al Otaibi iš Rijado politiką palaikančios idėjų kalvės „Arabia Foundation“.

„Rijadas nori sutvirtinti aljansus Azijoje, ypač dabar, netylant ginčui su Jungtinėmis Valstijomis dėl Khashoggi nužudymo ir kitų klausimų, taip pat dėl ES mėginimų pinigų plovimu kaltinimą Rijadą įtraukti į „juodąjį sąrašą“, – pridūrė ekspertė.

Atvirai princą Mohammedą kritikuodavęs J.Khashoggi spalį buvo nužudytas Saudo Arabijos konsulate Stambule. Ši žmogžudystė metė šešėlį karalystei, ir ypač jos sosto įpėdiniui.

Rijadas iš pradžių neigė patį nužudymo faktą, vėliau pateikė kelias viena kitai prieštaraujančias J.Khashoggi mirties versijas ir dabar tvirtina, jog žurnalistas buvo nužudytas per nesankcionuotą operaciją, su kuria princas Mohamedas esą neturi nieko bendra.

Ši žmogžudystė išprovokavo pasipiktinimą bangą visame pasaulyje, o JAV įstatymų leidėjai šiuo metu spaudžia Baltuosius rūmus atsiriboti nuo sosto įpėdinio, bet JAV vyriausybė tebepalaiko glaudžius ryšius su Saudo Arabija, svarbia sąjungininke Vidurio Rytuose.

Europos Komisija savo ruožtu ketina įtraukti Saudo Arabiją į pinigų plovimo „juodąjį sąrašą“, kuriame atsiduria vyriausybės, nepakankamai kovojančios su terorizmo ir organizuoto nusikalstamumo finansavimu.

Tuo metu Kinija siekia sutvirtinti savo ekonominius ryšius su karalyste, Pekinui ėmusis ambicingos "Juostos ir kelio" prekybos infrastruktūros iniciatyvos, o Rijadui parengus planą „Vizija 2030“ – sosto įpėdinio patvirtintą svarbią programą, kuria siekiama diversifikuoti didžiausią arabų ekonomiką, kad ji būtų mažiau priklausoma nuo naftos eksporto.

Per susitikimą su Mohammedu Han Zhengas pasiūlė, kad abi šalys stiprintų bendradarbiavimą energetikos, infrastruktūros statybos, finansų ir moderniųjų technologijų srityse.

Prekyba ir saugumas

Saudo Arabijos naftos milžinė „Aramco“ informavo pasirašiusi daugiau nei 10 mlrd. dolerių vertės sutartį, kuria įsipareigojo steigti bendrą arabų ir kinų įmonę, statysiančią perdirbimo ir naftos chemijos kompleksą Kinijos šiaurės rytinėje Liaoningo provincijoje.

Saudo Arabijos bendro investavimo agentūra taip pat paskelbė, jog buvo pasirašyti 35 teisiškai neįpareigojantys memorandumai bei energetikos, kasybos, transporto ir elektroninės prekybos projektai.

Kinija yra Saudo Arabijos didžiausia prekybos partnerė.

„Karalystei įvairinant su nafta nesusijusius savo ekonomikos sektorius, jai prireikia daugybės kitų techninių žinių turinčių investuotojų, įskaitant kinus“, – sakė Najah al Otaibi.

Nacionalinis saugumas yra dar viena potenciali Persijos įlankos valstybės ir Kinijos partnerystės sritis.

Kaip per susitikimą su Mohammedu sakė Han Zhengas, abi šalys turėtų glaudžiau bendradarbiauti kovos su terorozmu ir teisėsaugos srityse bei keistis kovos su ekstremizmu patirtimi, pranešė kinų naujienų agentūra „Xinhua“.

Saudo Arabijos delegacija pareiškė, kad Rijadas „tvirtai palaiko“ Pekino pastangas palaikyti saugumą šalyje ir nepritaria „išorės jėgų kišimuisi į Kinijos vidaus reikalus“, princo žodžius citavo „Xinhua“.

Savo komentarus Mohammedas išsakė Rijadui tebetylint dėl Kinijos elgesio su uigūrais ir kitomis musulmonų mažumomis vakariniame Sindziango regione.

Remiantis vienos JT komisijos cituojamais skaičiais, Sindziango stovyklose kalinama iki 1 mln. uigūrų ir kitų mažumų narių, Pekinui vykdant drakonišką kampaniją prieš teroristus ir separatistus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius