-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saulės elektrinės įrengimas – puiki pradžia socialiai atsakingam verslui

Naujausi duomenys rodo, jog 25 proc. visos Lietuvoje sunaudojamos elektros energijos gaunama iš atsinaujinančių energijos išteklių. Įmonės, diegiančios alternatyvius energijos šaltinius, svariai prisideda prie šio proceso ir tampa socialiai atsakingo verslo pavyzdžiais kitoms bendrovėms. Tai ypač aktualu regionuose, kuriuose verslo atstovai turi didesnę konkurenciją ir siekia išsiskirti iš kitų.
Kupiškyje veikianti įmonė UAB „Frusela“
Kupiškyje veikianti įmonė UAB „Frusela“ / Partnerio nuotr.

Kupiškyje veikianti įmonė UAB „Frusela“, užsiimanti sausų maisto produktų gamyba, pasinaudojo Ekonomikos ir inovacijų ministerijos administruojama Europos Sąjungos (ES) investicijų priemone „Atsinaujinantys energijos ištekliai pramonei LT+“ ir įsirengė saulės elektrinę. Pasak įmonės direktorės Vilmos Aukštikalnienės, toks sprendimas padeda ne tik sutaupyti, bet ir dėl sumažėjusių gamybos kaštų leidžia išlaikyti įmonės kryptį – lankstų bendradarbiavimą su mažais verslais.

Pirmo mėnesio patirtis – pagaminta daugiau nei trečdalis suvartojamos elektros energijos

Saulės baterijos, įrengtos ant UAB „Frusela“ stogo, veikia jau tris mėnesius. V. Aukštikalnienės teigimu, realūs rezultatai jau pateisina lūkesčius – atliktas elektros ūkio auditas patvirtino tokio sprendimo naudą.

„Atlikę skaičiavimus ir pasikonsultavę su specialistais, nusprendėme pasinaudoti ES investicijomis ir pasistatyti saulės elektrinę. Vien per balandžio mėnesį iš saulės elektrinės pagamintos elektros energijos gavome maždaug 18,6 tūkst. kWh energijos. Tai daugiau nei trečdalis viso mūsų poreikio, todėl elektra investicijų atsipirkimo laikotarpiu, kuris truks apie ketverius metus, mums netgi atpigs“, – pasakoja pašnekovė.

Užtikrina įmonės krypties išlaikymą

Pašnekovė akcentuoja, jog įmonė daugiausiai bendradarbiauja su mažomis įmonėmis, kurių užsakomi produkcijos kiekiai yra mažesni, todėl tenka dirbti lanksčiai ir prisitaikyti prie jų poreikių. Įprastai verslo įmonės renkasi dirbti su didelėmis įmonėmis, nes sąnaudų prasme tai yra finansiškai palankiau. Tačiau sumažėjusios elektros išlaidos dėl atsinaujinančių energijos šaltinių įmonei UAB „Frusela“ padeda išlaikyti tiek mažus, tiek didelius esamus klientus.

„Mūsų įmonė yra konkurencinga ir patraukli savo kainomis bei galimybe bendradarbiauti su mažais verslais. Esame lankstūs, todėl galime pereiti prie skirtingų gaminių receptūrų ar sudėčių. Tam užtikrinti svarbūs kuo mažesni gamybos kaštai, kurių trečdalį sudaro elektros energija, todėl šiam verslo modeliui pasirinktos investicijos į alternatyvius energijos šaltinius yra natūralus sprendimas“, – aiškina V. Aukštikalnienė.

Alternatyva – prekyba pertekline elektros energija

Nors šiuo metu visa saulės pagaminama energija naudojama pačios įmonės poreikiams, pašnekovė įvertina galimas rizikas – rinkos situacijos pokyčius, energijos tiekimo kainų padidėjimą, mažesnį užsakymų kiekį. Todėl, anot V. Aukštikalnienės, sumontuotos saulės baterijos leidžia įmonei turėti planą „B“ – apsidrausdama nuo netikėtumų versle, UAB „Frusela“ energijos perteklių galės pardavinėti.

„Šiuo metu visa mūsų pagaminama energija lieka įmonės veiklai vykdyti. Vis dėlto visko gali atsitikti: galbūt ateis laikas, kai mūsų veiklos apimtys sumažės, o su jomis ir elektros energijos suvartojimas. Tokiu atveju esame nusimatę galimybę prekiauti pertekline energija ir taip uždirbti“, – teigia pašnekovė.

ES investicijos – tvariai Lietuvai

Verslo atstovai kviečiami teikti paraiškas gauti finansavimą pagal Ekonomikos ir inovacijų ministerijos administruojamą jungtinę dalinio palūkanų kompensavimo priemonę, taikomą tik investicinėms paskoloms ir finansinės nuomos (lizingo) sandoriams:

Dalinis palūkanų kompensavimas pramonės įmonėms efektyvumui didinti“ – priemonė skirta energijos efektyvumo ir atsinaujinančių išteklių energijos gamybos ir naudojimo skatinimui pramonės įmonėse.

Dalinis palūkanų kompensavimas mažųjų ir vidutinių įmonių (MVĮ) subjektų produktyvumui didinti“ – priemonė skirta MVĮ produktyvumo didinimui naudojant naujausias gamybos technologines linijas ar modernizuojant esamas.

Daugiau informacijos apie ES priemones galima rasti interneto svetainėse www.eimin.lrv.lt ir www.esinvesticijos.lt

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius