Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saulės elektrines turtintiems vartotojams – paskolos bei kompensacijos

Elektrą gaminantiems vartotojams nuo liepos žadamos dar palankesnės sąlygos įsirengti saulės jėgaines, o nuo kitų metų planuojama tokią gamybą skatinti ir daugiabučiuose, teigia energetikos ministras. Žygimantas Vaičiūnas žada lengvatines paskolas bei fiksuotas kompensacijas. 
Saulės jėgainės
Saulės jėgainės / 123rf.com

„Suprantame, kad šių elektrinių atsiperkamumas yra vienas iš esminių dalykų (...) Kadangi tai yra pakankamai daug reikalaujanti investicija, sukūrėme lengvatines paskolas: šiuo metu tokios paskolos taip pat techniškai galimos, bet yra 14 proc. palūkanos, mūsų siūlomas variantas nuo liepos 1 dienos yra 3 proc. metinės palūkanos“, – per Vyriausybės pusvalandį Seime sakė ministras.

Jo teigimu, vartotojai galės gauti fiksuotą kompensaciją už įrengtą elektrinės galią. Tai reiškia, kad už kiekvieną kilovatą bus skiriama apie 300 eurų kompensacija. Pasak ministro, tai maždaug trečdalis lėšų sistemai įdiegti.

„Ir tai reiškia, kad atsiperkamumas tokios sistemos, jeigu anksčiau buvo 12-14 metų, pagal šią sistemą yra 9-10 metų, tai yra būtent tas rodiklis, kuris yra priimtas ES valstybėse narėse. Tai yra būtent tas subalansuotas variantas, kuris dar nereiškia saulės elektrinių burbulo, bet kartu užtikrina patrauklias saulės elektrinių galimybes gaminantiems vartotojams“, – sakė Ž. Vaičiūnas.

Nuo kitų metų planuojama skatinti gaminančių vartotojų plėtrą ir daugiabučiuose namuose.

„Jau šiandien individualių namų savininkai gali sėkmingai įsidiegti tokią sistemą, yra patraukli, atsiperkanti sistema, ir iš esmės, nuo kitų metų sausio 1 dienos planuojame tokią sistemą taip pat skatinti ir diegti daugiabučiuose namuose“, – sakė ministras.

Ž. Vaičiūno teigimu, „radikalus saulės elektrinės kainų kritimas ir išmanioji energetika“ sukuria puikias galimybes šalies vartotojams, todėl būtina jomis pasinaudoti.

Nuo 2019 metų liepos numatomas dar vienas etapas – gaminančių vartotojų plėtros skatinimas, suteikiant galimybę geografiškai atskirti elektros gamybos ir vartojimo vietą. 2020 metais numatytas ir gaminančių vartotojų įtraukimas į sisteminių paslaugų tiekimo rinką.

Ministerijos skaičiavimu, šalyje įrengus 100 megavatų gamybos pajėgumų saulės elektrinėse, bus pritraukta 87 mln. eurų privačių investicijų į energetikos sektorių, bus sumokama 20 mln. eurų papildomų mokesčių į valstybės biudžetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius