Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saulės energiją galima „sandėliuoti“ – per vasarą pagamintos elektros užtenka ir žiemą

Kai orai šilti ir saulėti, įdarbinti saulę elektros gamybai atrodo natūralu ir patikima, bet dangui apniukus, o ypač prasidėjus tamsiajam sezonui, nemaža gyventojų dalis ima abejoti, ar saulės Lietuvoje pakanka. Anot specialistų, tai vis dar populiarus mitas tarp gyventojų, nesusidūrusių su saulės energetika.
Saulės jėgainės
Saulės jėgainės / 123rf.com

„Elektros gamybai svarbi saulės spinduliuotė, šviesa, o jos per metus gauname beveik tiek pat, kiek didžioji dalis Vokietijos, Danija, Nyderlandai. O ten saulės energetika yra labai populiari. Pas mus dar vis sklando mitas, kad Lietuvoje per mažai saulės elektros gamybai. Tuo tarpu 1 kilovato (kW) galingumo saulės elektrinė pagamina beveik tiek pat kilovatvalandžių elektros, kiek ir Vokietijoje, tačiau ten tas mitas jau seniai pamirštas, ir vienam gyventojui tenka 18 kartų daugiau instaliuotos saulės elektrinių galios“, – sako Vitas Mačiulis, Perspektyvinių technologijų taikomųjų tyrimų instituto ekspertas ir Lietuvos saulės energetikos asociacijos prezidentas.

V.Mačiulis taip pat pastebi, kad gyventojai neretai mano, kad įsirengę saulės elektrinę, elektrą „iš dangaus“ gali pasigaminti ir naudoti tik šiltuoju ir šviesiuoju metų laiku, o žiemos mėnesiais pigios elektros iš saulės jų poreikiams nepakaks.

„Viena vertus, technologijos jau pažengusios ir saulės moduliai gali generuoti elektrą net apniukusią dieną. Žinoma, nuo lapkričio iki vasario mėnesio saulės elektrinės pagamintos elektros neužtenka namų ūkio poreikiams. Bet Lietuvoje yra sukurta galimybė pasinaudoti elektros pasaugojimo paslauga: vasarą pagamintą elektros perteklių galima „atiduoti“ į elektros tinklus, o žiemą šią energiją „pasiimti“. Todėl turime vertinti visų metų periodą, o ne atskirus mėnesius“, – aiškina V.Mačiulis.

Tokia galimybė vasarą pasigaminti elektrą o žiemą – ją pasiimti taip pat leidžia saulės elektrą kartu su šilumos siurbliais panaudoti ir šilumos gamybai. Tai – labai ekonomiškas būdas apšildyti savo būstą.

Elektrą galima „sandėliuoti“

Valstybės valdomos „Lietuvos energijos“ grupės įmonės „Lietuvos energijos tiekimas“ generalinis kad tokią vasarą kaip ši, vidutinio dydžio namų ūkio saulės elektrinė iš karto sunaudoja tik apie 40 procentų bendro elektros energijos metinio pagaminamo kiekio, o 60 procentų – vasarą susidaręs perteklius.

„Šį perteklių gyventojai atiduoda „pasaugoti“ į elektros energijos skirstymo operatoriaus tinklus. Jie tarsi padeda į sandėlį tai, ko nesunaudojo, o vėlyvą rudenį gali pasiimti šią energiją ir ją naudoti“, – sako D.Montvila.

Galimybė pasinaudoti elektros tinklais itin aktuali vartotojams, kurie dienos metu , kai saulės elektrinė pagamina didžiąją elektros dalį, vartoja mažai energijos. Įprastai namų ūkis tiesiogiai suvartoja apie 30% pagamintos saulės elektros energijos, o perteklinė perduodama į tinklą „pasaugoti“ ir susigrąžinama, kai yra poreikis.

„Elektros „pasaugojimas“ tinkluose yra patikima priemonė. Namų ūkiams papildomai nereikia galvoti, kur ir kaip saugoti tiesiogiai nepanaudotą elektros energiją. Perteklinės elektros apskaitą atlieka skirstomųjų tinklų operatorius, kuris, esant poreikiui, pagamintą perteklinę elektros energiją patiekia atgal į namų ūkio vartojimo vietą. Savo poreikiams elektrą besigaminantys gyventojai elektros energiją iš nepriklausomo tiekėjo perka tik tuomet, kai „sandėlyje“ nebeturi perteklinės elektros energijos. Įprastai taip gali būti sausio-kovo mėnesiais, besibaigiant gaminančio vartotojo kalendoriniams metams“, – pasakoja D.Montvila.

Jis atkreipia dėmesį, kad perteklinė elektra iš „sandėlio“ nubraukiama kovo 31 dieną – tai reiškia, kad gaminantis vartotojas elektrą gali kaupti periodu nuo balandžio 1 d. iki kitų metų kovo 31 dienos.

Keturi pasirinkimai, kaip atsiskaityti už pasaugojimą

Gyventojai, kurie patys pasigamina elektros, norėdami pasinaudoti elektros „pasaugojimo“ paslauga, su nepriklausomu tiekėju ar skirstomųjų tinklų operatoriumi sutaria dėl tinkamiausio pasinaudojimo tinklais mokesčio.

Namų ūkis gali rinktis iš keturių variantų: mokėti už į tinklą perduotą pagamintą ir vėliau susigrąžintą kilovatvalandę, mokėti fiksuotą įmoką už instaliuotą elektrinės galią, mokėti kompleksiškai – dalį už atgautą kilovatvalandę ir dalį už instaliuotą saulės elektrinės galią arba už pasinaudojimą tinklais tiesiog atsiskaityti elektros energija.

„Įprastai gaminantis vartotojas, turintis saulės elektrinę ant savo namų stogo, renkasi mokėti už į tinklus perduotą ir paskui susigrąžintą kilovatvalandę. Nutolusių elektrinių savininkams optimalu mokėti už įsigytą ar išsinuomotą nutolusios saulės elektrinės dalies galią – visa nutolusios saulės elektrinės pagaminta elektros energija yra perduodama į tinklus, tik tuomet perduodama namų ūkiui vartoti, tad visa elektros energija skaitoma kaip „perteklinė“ ir jai taikomas pasinaudojimo tinklais mokestis“, – aiškina D.Montvila.

Tikslias pasinaudojimo tinklais kainas kasmet peržiūri ir nustato Valstybinė energetikos reguliavimo taryba.

Šiemet spalio 1-ąją įsigalios Atsinaujinančių energijos išteklių ir Elektros energetikos įstatymų pakeitimai, leisiantys gyventojams elektros energiją gaminti vienoje vietoje, o vartoti kitoje – pavyzdžiui, turėti saulės elektrinę Molėtuose, o jos pagamintą elektrą vartoti bute Vilniuje. Prognozuojama, kad tai stipriai išplės ratą žmonių, kurie pasigamins elektros iš saulės – kitų metų pabaigoje tokių gaminančių vartotojų bus per 10 tūkst. arba penkiskart daugiau, nei šiuo metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius