Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Saulės grąža“ baigia statyti saulės jėgainę Tbilisyje

Saulės energetiką plėtojanti Lietuvos įmonė „Saulės grąža“ baigė saulės modulių montavimo darbus šalia Gruzijos vidaus reikalų ministerijos pastato Tbilisyje. Nors pasaulinė pandemija pakoregavo planus ir jų įgyvendinimo spartą, saulės energiją generuojanti jėgainė pradės veikti jau balandžio pabaigoje, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Saulės elekritrinė Gruzijoje
Saulės elekritrinė Gruzijoje / Asmeninio archyvo nuotr.

„Saulės elektrinės rangos darbai jau juda pabaigos link. Po detalios apžiūros, planavimo, projektavimo darbų, automobilių aikštelės statybų, konstrukcijų montavimo galime pasidžiaugti, kad pačių modulių montavimas jau taip pat užbaigtas.

Paskutinis etapas – 300 kilovatų (kW) saulės jėgainės baigiamieji darbai, paleidimas bei specialių monitoringo sistemų, kurios leis stebėti įrenginių efektyvumą ir vertinti projekto rezultatus, įrengimas – planuojamas jau netrukus, – apie projekto „Lietuvos patirties ir žinių perdavimas bei klimato kaitos švelninimo priemonių įgyvendinimas diegiant saulės energetikos technologijas Gruzijoje“ etapus pasakoja bendrovės „Saulės grąža“ vykdomasis direktorius Mindaugas Gerulaitis. – Tiesa, neišvengta ir iššūkių.

Dėl pasaulinės pandemijos visų pirma negalėjome nuvykti į Gruziją suderinti detalių realiai, teko viską daryti virtualiai, paskui – vėlavo metalinių laikančiųjų konstrukcijų montavimo darbai, prie to prisidėjo ir Tbilisyje paskelbta komendanto valanda bei kiti apribojimai. Vis dėlto, džiaugiamės atvirumu bei pasitikėjimu grįsta partneryste, kuri leido suderinti svarbius žingsnius ir nepaisant trikdžių tęsti suplanuotus darbus.“

Finansavimo sutartį saulės elektrinės statyboms Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) ir UAB „Saulės grąža“ pasirašė pernai balandžio mėnesį. Pristačius projekto veiklas ir suprojektavus planuojamą saulės elektrinės modelį, imtasi rangos darbų: įrengta antžeminė automobilių aikštelė, sumontuotos metalinės konstrukcijos, ant kurių ir tvirtinami moduliai.

Darbų vadovas Levanas Kobakhidzė, atsakingas už modulių montavimą šalia Gruzijos vidaus reikalų ministerijos pastato, antrina, kad nors koronavirusas pakoregavo planus, montavimo darbų pabaiga sklandi: „Montavimo darbai vyksta atsižvelgiant ir prisitaikant prie dabartinės situacijos. Nors iš pradžių buvo keletas iššūkių – dalis darbuotojų dar prieš modulių montavimo darbus dėl ligos turėjo izoliuotis, stipriai strigo logistiniai klausimai – grįžome į vėžias ir matome, kad darbus baigsime greitu metu“.

Įrengta saulės jėgainė padės sumažinti Gruzijos vidaus reikalų ministerijos elektros energijos suvartojimą. Be to, dėl šių metų pradžioje šalyje pakeistų elektros tarifų, tai padės ir sutaupyti. Tačiau įrengti moduliai bus naudingi ne tik aprūpinant pastatą švaria elektros energija. Antžeminėje automobilių aikštelėje sumontuoti moduliai sukuria šešėlį ir taip apsaugos automobilius nuo perkaitimo karštomis vasaros dienomis, tikina darbų vadovas.

Anot bendrovės „Saulės grąža“ vykdomojo direktoriaus, saulės jėgainė šalia Gruzijos vidaus reikalų ministerijos Tbilisyje ne tik skatins saulės energetikos plėtrą perduodant patirtį bei dalinantis kompetencijomis atsinaujinančių išteklių energijos gamybos ir technologijų panaudojimo srityje, bet ir padės mažinti CO2 kiekį regione. Skaičiuojama, kad per 20 metų šių dujų sumažėtų apie 3226,481 tonų.

Pagal finansavimo sutartį numatyta bendra projekto vertė – 383 730 eurų (be PVM). Dalį projekto – 240 376 eurus (be PVM) – įsipareigoja finansuoti Lietuvos Aplinkos ministerija pagal Klimato kaitos specialiąją programą. Prie saulės elektrinės įrengimo taip pat prisidėjo ir pati Gruzijos vidaus reikalų ministerija. Jos indėlis šiame projekte – metalinių laikančiųjų konstrukcijų įsigijimas ir įrengimas.

Tai – antrasis „Saulės grąžos“ projektas Gruzijoje. 2018 metais projekto „Lietuvos patirties ir žinių perdavimas Gruzijai diegiant saulės energetikos technologijas“ metu saulės jėgainės buvo įrengtos prie Rustavi miesto rotušės, mokyklos Tbilisyje, regioninio sveikatos priežiūros centro Tianeti ligoninės, vaikų darželio Asureti mieste, Tetritskaro miesto savivaldybės, Tianeti apskrities mokyklos pastato.

„Saulės grąža“ yra pirmaujanti saulės energetikos įmonė Lietuvoje. Bendrovė užsiima energetikos plėtra Lietuvoje, Olandijoje, Malyje ir kitose valstybėse, vystymu bei konsultacijų teikimu atsinaujinančios energetikos srityje. Nuo 2012-ųjų „Saulės grąža“ įgyvendino per 1480 projektų, kurių bendra galia siekia 25MW.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius