Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saulės jėgainė patenkina trečdalį kepyklos elektros energijos poreikio

Pasinaudojusi ES investicijomis į atsinaujinančių energijos išteklių diegimą, UAB „Biržų duona“ įsirengė saulės jėgainių parką, kurį artimiausiu metu žada išplėsti daugiau nei dvigubai. 180 tūkst. Eur investicija ne tik atnešė ekonominės naudos, bet ir suteikė energetinės nepriklausomybės pandemijos ir geopolitinių sukrėtimų laikotarpiu.
„Biržų duonos“ saulės jėgainė
„Biržų duonos“ saulės jėgainė / Pranešimo aut. nuotr.

„Prieš trejus metus savo bendrovėje įrengėme pirmąją 450 kW saulės jėgainę – ji buvo viena moderniausių Lietuvoje. Dalį sistemos sukonstravome taip, kad saulės moduliai sektų saulės judėjimą tiek horizonte, tiek iš rytų į vakarus. Dėl to įdiegtos jėgainės efektyvumas ženkliai didesnis – ji sugeneruoja trečdaliu daugiau elektros energijos,“ – sako Andrius Kurganovas, UAB „Biržų duona“ vykdomasis direktorius.

Įdiegta jėgainė padengia 30 proc. bendrovės viso metinio elektros energijos sunaudojamo kiekio, o vasaros metu darbui pakanka vien saulės energijos.

Pranešimo aut. nuotr./Andrius Kurganovas
Pranešimo aut. nuotr./Andrius Kurganovas

„Laiku sureagavome į kvietimą ir pateikėme paraišką – sulaukėme reikšmingos 180 tūkst. Eur investicijos į saulės modulių parko diegimą. Šis sprendimas mūsų bendrovei buvo naudingas ekonomiškai, tačiau ne mažiau svarbus ir vertybiškai. Penkerius metus žalioji energetika yra mūsų tvarumo strategijos prioritetas, visa darbe naudojama elektros energija yra žalia. Mūsų lūkestis – artimiausiu metu išplėsti savo saulės jėgainių parko pajėgumą iki 1 MW. Taip pat žalios energijos gamybai planuojame įdarbinti ir vėją“, – sako A. Kurganovas.

Šiemet Inovacijų agentūra paskelbė 10 mln. vertės kvietimą Vidurio ir vakarų Lietuvoje gamyba užsiimančioms bendrovėms diegti saulės jėgaines. Vienam projektui įgyvendinti skiriama ne mažiau nei 20 tūkst. Eur ir ne daugiau nei 300 tūkst. eurų. Atrinktos įmonės privalo pradėti savo projekto įgyvendinimą per 6 mėn. nuo sutarties pasirašymo datos ir pabaigti ne vėliau kaip per 24 mėnesius.

„Mūsų saulės jėgainės diegimas užtruko tris metus. Tuo metu trūko rangovų, turinčių patirties diegiant modulius, sekančius saulės judėjimą ne tik horizonte, bet ir keičiančius savo padėtį priklausomai nuo salės pakilimo aukščio virš horizonto. Daug projektavimo ir analizės darbų teko atlikti nuo nulio. Dabar darbus galima atlikti daug greičiau ir sklandžiau, Lietuvoje saulės jėgainių rangovai jau sukaupė nemažai patirties, tad 24 mėn. projektui įgyvendinti yra pakankamai daug laiko“, – sako A. Kurganovas.

Paraiškas Inovacijų agentūrai verslo atstovai gali teikti iki 2023 m. vasario 28 d. Priemonės sąlygos išsamiai aprašomos Inovacijų agentūros tinklalapyje.

„Vienas iš reikalavimų – ne anksčiau kaip prieš du metus atliktas privalomas energijos vartojimo auditas. Tai matau ne kaip kliūtį, o kaip puikią progą verslams įsivertinti savo energijos sąnaudas ir paskaičiuoti kiek galima sutaupyti lėšų įdiegus saulės modulius. Anksčiau investicijomis pasinaudojusių verslų patirtis parodė, kad investicija į žaliosios energijos gamybą ne tik padėjo siekti tvarumo tikslų, bet ir suteikė energetinės nepriklausomybės šiais sukrėtimų kupinais laikais“, – sako Agnė Vaitkūnienė, Inovacijų agentūros Investicijų valdymo departamento direktorė.

Ši pažangos priemonė yra dalis 2022–2030 m. ekonomikos transformacijos ir konkurencingumo plėtros programos, valdomos Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų ministerijos. Projekto veiklos finansuojamos iš ES fondų investicijų lėšų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius