-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sausis pranoko gruodį – rekordinės sąskaitos už šildymą pakilo dar 5–10 proc.

Jei daugelis griebėsi už galvos pamatę gruodžio sąskaitas už šildymą, dar didesnis šokas turėtų ištikti gavus jas už sausį. Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) skelbia, kad vilniečiai gaus nuo 5 iki 10 proc. didesnes sąskaitas nei gruodį.
Kaminas
Kaminas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vilnietė Violeta, gyvenanti 32 kvadratinių metrų bute, už šio sausio buto šildymą ir „gyvatuką“ turės pakloti 92,48 Eur. Gruodį ši suma siekė 77,87 Eur, o praėjusių metų sausį – 38,04 Eur. Tačiau Violeta stebisi, kad gruodį už „gyvatuką“ jai buvo priskaičiuota 15,47 Eur, o sausį ši suma išaugo iki 17,82 Eur.

Pakilo, kad ir nežymiai, būsto šildymas ir naujuose namuose. 2019 metų statybos name gyvenanti 15min skaitytoja teigė, kad gruodį ji už 45 kv. m ploto būstą mokėjusi apie 31 Eur, o sausį ši suma išaugo iki 38 Eur.

Lazdynuose gyvenanti skaitytoja sakė, kad sausį teks mokėti 152 Eur. Pernai sausį šildymas pinigines tuštino 77 Eur, o 2020 metų sausį – 67 Eur.

Kitas vilnietis, gyvenantis 2000 metų statybos 67 kv. metrų ploto bute, dalijosi sulaukęs už sausį 107 eurų sąskaitos, kai pernai tuo pačiu metu – 50 eurų.

Nors sausis buvo šiltesnis, kainos didesnės

Antradienį išplatintame pranešime VŠT tvirtina, kad drastiškai rinkose išaugus kuro kainai, o „Ignitis grupei“ laiku nepastačius Vilniaus kogeneracinės jėgainės biokuro bloko, VŠT priversti deginti daugiau gamtinių dujų.

„Jų kaina šį šildymo sezoną yra dar neregėtose aukštumose ir gruodžio mėnesį buvo pasiekusi net 180 Eur už megavatvalandę, kai pernai tuo pačiu metu VŠT už dujas mokėjo 15 Eur/MWh. Tai – visų laikų dujų kainos rekordas. O bendrovės gruodžio mėnesio vidutinė gamtinių dujų įsigijimo kaina siekė 94,82 Eur/MWh, todėl ši kaina atsispindės vasario mėnesio sąskaitose“, – nurodoma pranešime.

VŠT Klientų aptarnavimo departamento direktorius Laurynas Jakubauskas tvirtino, kad šis sausis buvo šiltesnis nei pernai, o, lyginant su gruodžiu, taip pat buvo 2,4 laipsniais šilčiau.

„Vis dėlto šildymo sezonui įsibėgėjus, kuro kaina vis augo, todėl tai atsispindėjo šilumos kainoje, kuri sausio mėnesį yra 15 proc. didesnė nei gruodį. Dėl šiltesnės oro temperatūros, kuri lėmė 30 tūkst. MWh mažesnę šilumos realizaciją, sąskaitos už sausį patiektą šilumą auga mažiau nei 15 proc., ir vidutiniškai padidėjo 5–8 proc.“, – sakė jis.

Kompensacijų prašymų – beveik 12 tūkst.

VŠT ragina gyventojus tikrintis (www.spis.lt), ar jiems priklauso būsto šildymo ir karšto vandens išlaidų kompensacija.

Vien sausio mėnesį Vilniaus miesto savivaldybės Socialinių išmokų skyriui pateikti 11972 prašymai, kai pernai tuo pačiu laikotarpiu buvo maždaug triskart mažiau – 3456.

Taip pat VŠT savo klientams taip pat siūlo mokėjimų atidėjimo galimybę. Ja pasinaudoti nusprendę klientai iki šio šildymo sezono pabaigos mokėtų 35 proc. didesnes sąskaitas lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Likusi suma būtų kaupiama ir šildymo sezonui pasibaigus sumokama per kliento pasirinktą mokėjimo terminą – nuo 1 iki 18 mėnesių. Toks mokėjimų atidėjimas netaikomas automatiškai, todėl gyventojai turi kreiptis patys į Klientų aptarnavimo centrą arba nuotoliu, užtenka paskambinti tel. 19118 arba parašyti el. paštu info@chc.lt.

„Iki šiol mokėjimų atidėjimų galimybe pasinaudojo kiek daugiau nei 100 klientų, kreiptis gali net ir kompensacijas gavę gyventojai. Be pagalbos neketiname palikti ir verslo ar biudžetinių įstaigų, todėl susidūrus su sunkumais apmokant sąskaitas kviečiame jų vadovus kreiptis į mūsų Klientų aptarnavimo centrą“, – teigė L.Jakubauskas.

Praėjusią savaitę Vyriausybė priėmė sprendimą laikinai taikyti nulinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą centralizuotam šildymui. Jis būtų taikomas atbuline data gyventojams nuo sausio 1 d. ir galiotų iki balandžio pabaigos.

Anot L.Jakubausko, šiuo metu Seimas dar nėra pritaręs tokiam siūlymui, todėl gyventojus sausio mėnesio sąskaitos pasieks su įskaičiuotu PVM mokesčiu, kurio dydis siekia 9 proc. Jeigu Seimas Vyriausybės siūlymui pritars ir lengvata bus taikoma atbuline data, šis sprendimas atsispindės vasario mėnesio sąskaitose, kurios klientus pasieks kovą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius