Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Seimas antradienį spręs, ar versti šilumos tiekėjus pirkti biokurą tik biržoje

Trečiadienį Seimo Aplinkos apsaugos komitetas pritarė, kad nuo kitų metų mažiausiai pusę sunaudojamo biokuro šilumos tiekėjai pirktų biržoje, o nuo 2016-ųjų visas biokuras būtų perkamas tokiu būdu.
Biokuro katilinė
Biokuro katilinė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tai numatantį Energijos išteklių rinkos įstatymo projektą Seimas žada priimti antradienį, jei nebus trukdžių, jis įsigalios nuo sausio.

Anot projekto autorių, taip būtų didinama konkurencija tarp mažesniųjų ir didesniųjų biokuro tiekėjų, kuri leistų formuotis konkurencingai biokuro rinkos kainai bei sumažintų aukštą koncentracijos laipsnį.

Kaip 15min.lt sakė Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Algimantas Salamakinas, komiteto nariai dar pernai pradėjo svarstyti, kad biokuras turėtų būti parduodamas per biržą.

Buvo sunku paaiškinti, kodėl vienoje savivaldybėje biokuras perkamas po 480 Lt už ekvivalentą, o kaimyninėje savivaldybėje  – po 750 Lt.

„Peržiūrėję, kaip vyksta biokuro prekyba Lietuvos savivaldybėse, buvome šokiruoti, todėl prašėme parengti šias įstatymo pataisas. Buvo sunku paaiškinti, kodėl vienoje savivaldybėje biokuras perkamas po 480 Lt už ekvivalentą, o kaimyninėje savivaldybėje  – po 750 Lt“, – sakė jis.

Socialdemokratas pridūrė, kad negerai, kai dėl biokuro pirkimo kainos sprendžia tik katilinės vadovas.

„Todėl įstatyme numatyta, kad nuo kitąmet tik 50 proc. biokuro bus parduodama per biržą, o jeigu yra dar galiojančios sutartys, biokuras turi būti perkamas ta kaina, kokia yra biržoje – ne didesne“, – sakė jis.

Priėmus įstatymą, Viešųjų pirkimų tarnyba turės užtikrinti, kad kaina pagal sutartis perkamo biokuro neviršytų biržoje esančios kainos.

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Algimantas Salamakinas
Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Algimantas Salamakinas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius