-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas palaimino nulinį PVM tarifą centralizuotam šildymui dar 2 sezonams, bet opozicija laidė priekaištus

Nulinis pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas centralizuotam šildymui galios dar du sezonus – tokį sprendimą antradienį priėmė Seimas. Nors parlamentarai balsavo gana vieningai, opozicija priekaištavo, kad priemonė diskriminuoja malkomis ir kitu būdu besišildančius gyventojus.
Atnaujintas bendrabutis Ukmergėje
Radiatorius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Už tai, kad lengvata būtų patvirtinta, balsavo 126 parlamentarai, „prieš“ nebuvo, o susilaikė 3 Seimo nariai.

Lengvata galios nuo šių metų spalio 1 dienos iki 2023 m. balandžio 30 dienos, taip pat nuo 2023 m. spalio 1 dienos iki 2024 metų balandžio 30 dienos.

Kaip anksčiau pranešė finansų ministrė Gintarė Skaistė, šis siūlymas valstybės biudžetui per 2022–2023 m. šildymo sezoną atsieitų 54 mln. eurų, o per 2023–2024 m. sezoną – dar apie 57 mln. eurų, su sąlyga, kad išliks tokios pat kainos, kaip 2023 metų pirmąjį pusmetį.

Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Butkevičius Seimo posėdyje išsakė kelias kritines pastabas dėl nepakankamos priemonės aprėpties.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Algirdas Butkevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Algirdas Butkevičius

„Susitikimuose su gyventojais ne vienas, ypač mažuose miesteliuose gyvenantis, išreiškė pastabą, kodėl žmonėms, naudojantiems biokurą, medieną, įsirengusiems katilus, nesuteikiamos PVM lengvatos, o tik tiems, kurie naudoja centralizuotą šildymą. Žinant žmonių nepasitenkinimą, frakcija įstatymo projektui pritars, bet būtų geriau, jei priemonė apimtų platesnę žmonių dalį“, – nurodė A.Butkevičius.

Jam antrino ir Lietuvos regionų frakcijos narys Remigijus Žemaitaitis. Jis tvirtino, kad priemonė yra diskriminacinė ir padidins infliaciją.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Remigijus Žemaitaitis

„Šita lengvata, kuri bus taikoma iki 2024 m. gegužės 1 dienos, pagal skaičiavimus, kuriuos taiko Europos Komisija ir Europos centrinis bankas, gali skurdo lygį padidinti nuo 2 iki 5 proc. Kodėl – daugiau žmonių bus priklausomi nuo valstybės gėrio, pasibaigus PVM lengvatai, turėsime priešingą reakciją“, – tvirtino R.Žemaitaitis.

Į tai sureagavo ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė, prašydama parlamentaro negąsdinti žmonių.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė

„Sunku su tokia koše galvoje gyventi. Noriu atkreipti dėmesį, kad PVM mokesčio lengvata centralizuotam šildymui termino neturi. Kas siūloma dabar – kompensuoti 9 proc., kurie yra nustatyti kaip nuolatinė lengvata. Jeigu bus reikalingi papildomi sprendimai 2024 m., bus ir jie“, – sakė I.Šimonytė.

Sunku su tokia koše galvoje gyventi.

R.Žemaitaičiui pritarė ir ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Valius Ąžuolas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valius Ąžuolas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valius Ąžuolas

„Akivaizdu, kad pasiūlymas yra diskriminacinis, suskirstant žmones į tam tikras kategorijas – kurie šildosi centralizuotai ir kurie ne. Kas keisčiausia, kad iš to Finansų ministerija netgi pelnosi. Biokuras anksčiau kainavo 100–200 eurų, dabar – 500–600 eurų, tai, vadinasi, PVM iš biokuro bus surinkta du tris kartus daugiau“, – dėstė V.Ąžuolas.

G.Skaistė rugsėjo pradžioje tvirtino, kad tokį sprendimą verčia siūlyti dabartinė situacija energetikos rinkoje.

„Kadangi dėl kuro kainų centralizuotai teikiamas šildymas gyventojams ateinantį šildymo sezoną brangs gana ženkliai, siūlomi papildomi palengvinimai, kad žmonėms būtų lengviau prisitaikyti prie išaugusių šildymo kainų“, – nurodė ji.

Praėjusį šildymo sezoną nuo sausio iki balandžio 30 dienos taip pat buvo taikomas nulinis PVM tarifas. Šiuo metu tarifas siekia 9 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius