Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 09 /17:44

PVM lengvatos šildymui nebus

Seimas antradienį po svarstymo pritarė naujai kompensacijų mokėjimo tvarkai, pagal kurią paramą šildymui gaunančių žmonių skaičius išaugs. Tuo metu siūlymą pratęsti PVM lengvatą šildymui atmetė.
Eurai
Eurai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Po svarstymo Seimas pritarė siūlymui kompensacijas mokėti šeimoms, kurių išlaidos šildymui siektų 15 proc., o ne 20 proc. visų pajamų. Už tokį projektą balsavo 77 Seimo nariai. Kad pataisos būtų priimtos, Seimas balsuoti turės dar kartą.

Tuo metu PVM lengvata šildymui bent jau kol kas pratęsti nežadama.

Pritarė kompensacijų tvarkai

„Siūlymas yra didinti šildymo kainas beveik 700 tūkst. gyventojų ir dar beveik 100 tūkst. gyventojų paversti pašalpiniais“, – antradienį kalbėjo konservatorius Mykolas Majauskas, pasisakęs prieš naują kompensacijų mechanizmą.

Jis kartu su dviem kolegomis iš konservatorių frakcijos siūlo PVM lengvatos galiojimą pratęsti iki 2020 metų. Dabar įstatymas numato, kad lengvatinis 9 proc. PVM šildymui nustos galioti birželio 1 dieną.

Jeigu Seimas priims naują tvarką, kompensacijos būtų skaičiuojamos iš šeimos pajamų atėmus valstybės remiamas pajamas, kurios vienam asmeniui sudaro 102 eurus.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skaičiavimais, nustačius 15 proc. ribą, papildomai biudžete reikėtų rasti 14,3 mln. eurų, o kompensacijas gautų iki 200 tūkst. asmenų. Pirmąjį šių metų ketvirtį, ministerijos duomenimis, jas gavo apie 92 tūkst. žmonių, o išmokos siekė apie 17 mln. eurų.

Ta lengvata, vertinant žmonių pajamas, yra būtina šiuo metu, – sakė R.Tamašunienė.

Konservatorė Monika Navickienė pasipiktino, kad kompensacijų mokėjimo tvarka Seime buvo svarstoma prieš PVM lengvatą šildymui.

„Labai keistas jausmas, kai iš esmės nepritardama tokiam principui, turiu balsuoti už. Tas politinis žaidimas, kai nesvarstėme lengvatos prieš šitą įstatymą, mus pastatė į kelbią situaciją, balssuosiu už tik todėl, kad žmonės neliktų prie suskilusios geldos“, – aiškino M.Navickienė.

PVM lengvatą atmetė

Popiet Seimas ėmėsi ir PVM lengvatos pratęsimo klausimo. Po pateikimo parlamentas atmetė konservatorių siūlymą pratęsti lengvatinį PVM tarifą iki 2020 metų vidurio – už balsavo 35, prieš 14, susilaikė 30 Seimo narių.

„Pritariu PVM lengvatai. Ta lengvata, vertinant žmonių pajamas, yra būtina šiuo metu“, – kalbėjo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos Seime seniūnė Rita Tamašunienė.

„Mes stabdome renovacijos procesą. Pritaikykim tas lėšas, kam reikia“, – kalbėjo socialdemokratas Algirdas Sysas.

Šildymo lengvata vis dar gali būti pratęsta, tačiau tam turi būti registruotas ir priimtas atitinkamas pasiūlymas. Jeigu ne, lengvata nustos galioti šių metų viduryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius