Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas po svarstymo pritarė prezidento siūlymams, kaip neįleisti Astravo elektros

Seimas antradienį po svarstymo pritarė prezidento Gitano Nausėdos siūlymui, kaip į Lietuvą neįleisti Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės (AE) pagamintos elektros. 
Astravo atominė elektrinė
Astravo atominė elektrinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Už Būtinųjų priemonių, skirtų apsisaugoti nuo trečiųjų šalių nesaugių branduolinių elektrinių keliamų grėsmių, įstatymo pakeitimus balsavo 88 Seimo nariai, o susilaikė du – socialdarbiečiai Artūras Skardžius ir Rimantė Šalaševičiūtė.

Pataisos numato, kad įmonės negaus leidimų elektros importui iš Baltarusijos, be to, vyriausybinei strateginių įmonių sandorius tikrinančiai komisijai nustačius, kad importuotojas kelia grėsmę šalies saugumui, bus stabdoma jo licencija.

Prezidento vyriausiasis patarėjas Jaroslavas Neverovičius yra sakęs, kad nuo baltarusiškos elektros padės apsisaugoti Baltijos šalių elektros sistemos sinchronizavimas su Europa ir atsijungimas nuo BRELL sistemos, kurioje liks tik Rusija ir Baltarusija.

Seimas yra priėmęs įstatymą, draudžiantį pirkti elektrą iš nesaugių jėgainių.

2017 metais Seimas pripažino, kad Astravo AE yra nesaugi ir kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai.

Baltarusija atmeta Lietuvos priekaištus, kad statoma elektrinė yra nesaugi. Minskas teigia, kad branduolinis kuras pirmajam jėgainės reaktoriui bus atgabentas iki šių metų pabaigos, o pati elektrinė pradės veikti 2020-ųjų sausį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius