-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Seimas pritarė: elektra ir dujos brangs mažiau, kompensaciją gaus ir nespėję pasirinkti tiekėjo

Ketvirtadienį Seime pritarta elektros ir dujų tarifų kompensavimą atveriantiems įstatymų pakeitimams. Numatoma, kad elektros tarifai vartotojams ateinantį pusmetį augtų ne daugiau nei 40 proc., dujų – ne daugiau nei 40–50 proc. Nors opozicijos dauguma palaikė paketą, komentavo, kad jis daugiausia padės tiekėjams, taip pat pasigedo tikslinės pagalbos gyventojams.
Elektros kaina
Elektros kaina / 123RF.com nuotr.

Naujomis įstatymo pataisomis numatyta, kad biudžeto lėšomis būtų galima laikinai kompensuoti elektros ir dujų kainas gyventojams ir verslui. Šie pakeitimai įsigaliotų nuo liepos 1 d.

Už Energetikos įstatymų pataisas balsavo 110 parlamentarų, 10 susilaikė, 2 balsavo prieš. Už Gamtinių dujų įstatymo pakeitimus balsavo 111 parlamentarų, 4 susilaikė, 2 balsavo prieš.

Už Elektros energetikos įstatymų pakeitimus balsavo 109 parlamentarai, susilaikė 9, 2 buvo prieš.

Pokyčiai sutaptų su vis dar vykstančia elektros rinkos liberalizacija – šiuo metu vyksta antrasis jos etapas, nuo liepos prasidėtų trečiasis.

Paramą elektros tarifų mažinimui gautų visi elektros vartotojai, nepriklausomai nuo jų statuso rinkos liberalizacijos procese. Kaina būtų kompensuojama perkantiems elektrą ir iš visuomeninių, ir nepriklausomų tiekėjų.

Pažymėtina, kad subsidiją gautų ir tie, kurie privalėjo, bet nespėjo pasirinkti nepriklausomo tiekėjo. Norint tokius vartotojus papildomai paraginti, jiems pusmetį suteikiamas garantinis elektros tiekimas, tačiau tokiu atveju prie didmeninės elektros kainos pridedama 25 proc. Garantinis tiekimas tokiems vartotojams kainuotų brangiau nei rinkoje, tačiau, nepaisant to, jiems taip pat būtų skiriama naujoji subsidija.

Energetikos ministerija yra pristačiusi preliminarų modelį, pagal kurį būtų kompensuojami tarifai, viršijantys 23 ct/kWh, tačiau kompensacijos suma būtų ne didesnė nei 9 ct vienai kilovatvalandei. Ministerija pažymi, kad šie skaičiai dar gali kisti. Tikslūs tarifai ir jų kompensacinė dalis turėtų paaiškėti po to, kai šį mėnesį naujas reguliuojamas elektros kainas II pusmečiui nustatys Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT).

Siekiama, kad tiek elektros, tiek dujų kainos vartotojams neaugtų daugiau nei 40–50 proc.

Elektros ir dujų kainų kompensavimui gyventojams tikslinamame šių metų biudžete numatyta 570 mln. eurų, verslo įmonėms – dar 120 mln. eurų.

Vadino pavėluotu, kritikavo, kad subsidiją gaus visi

Demokratų partijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Algirdas Butkevičius pasisakė už šias įstatymo pataisas, nors vadino jas „labai pavėluotomis“. Jis teigė, kad frakcijos pozicija buvo kompensuoti augančias energetikos kainas nuo šių metų sausio.

Parlamentaras siūlomai tvarkai turėjo ir kitų pastabų. Anot jo, nebuvo įsigilinta į kitų ES šalių patirtį.

„Energijos kainų augimo kompensavimas visiems gyventojams pagal realias išlaidas yra finansiškai neatsakingas ir socialiai žalingas, nes didina valstybės biudžeto išlaidas, nelygybę ir socialinį neteisingumą“, – kalbėjo jis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ suvažiavimas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ suvažiavimas

A.Butkevičius taip pat atkreipė dėmesį į Valstybės kontrolės ir Lietuvos banko pastabas, kad naujoje tvarkoje nėra numatyta papildomų finansavimo šaltinių, be to, priemonės nesumažins dabartinio infliacijos lygio.

Nepaisant kritikos, jo atstovaujama frakcija buvo pasiruošusi pritarti pataisoms.

Parlamentaras, Lietuvos regionų frakcijos atstovas Remigijus Žemaitaitis teigė, kad įstatymas yra „korupcinis“ ir „viskio dėžučių įstatymas“. Jam užkliuvo tai, kad 178 mln. eurų paramos bus skirta privataus verslo – elektros tiekimo tarpininkų – veiklos kompensavimui.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Remigijus Žemaitaitis

Politikas ragino atsižvelgti į kitas finansines sritis, kuriose būtų galima nuveikti daugiau – gyventojų pajamų mokesčio, pridėtinės vertės mokesčio mažinimą, pensijų indeksavimą, valstybės tarnautojų atlyginimo bazinį dydį.

Kita Demokratų partijos „Vardan Lietuvos“ atstovė Laima Nagienė palaikė šias pataisas, tiesa, jai taip pat užkliuvo, kad kompensacijos bus skiriamos visiems gyventojams, nepriklausomai nuo pajamų.

„Man skaudu, kad mes neišsprendėme klausimo, kad vienodai visiems kompensuojame. Galėjome galbūt pasižiūrėti – tie, kurie gauna dideles pajamas ar nustatyti kiekį – suvartotos elektros energijos ar dujų. Bet visumoje siūlyčiau pritarti“, – komentavo parlamentarė ir pridūrė, kad panašios pagalbos vartotojams greičiausiai reikės ir ateityje.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Laima Nagienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Laima Nagienė

O jos kolega Kęstutis Mažeika apeliavo, kad pagalbos paketas padeda tiekėjams, nors kitose užsienio šalyse jie bankrutuoja.

„Galbūt tai tikrai yra skubotas sprendimas <...> Galbūt tai tikrai nukreipta ne į pagalbą žmonėms, o į pagalbą nepriklausomiems elektros tiekėjams. Manau, kad šiuo projektu mes jiems padėsime išgyventi ir sustiprėti, užsiauginti raumenis“, – sakė jis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kęstutis Mažeika
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kęstutis Mažeika

Energetikos ministerija numato, kad apie 370 mln. eurų iš 570 mln. eurų paramos paketo bus skirti padengti visuomeninio tiekėjo „Ignitis“ skolą. Likę 200 mln. eurų bus padalinta gamtinių dujų ir elektros tiekėjams, iš jų 165 mln. eurų – tik elektros tiekėjams, įskaitant ir nepriklausomus.

O Valstybės kontrolė įspėja, kad šios išlaidos didins infliaciją, be to, ji priekaištauja, kad kompensacijos paskirstomos vienodai visiems mokesčių mokėtojams, neatsižvelgiant į tai, kiek ir kokios energijos jie suvartoja, primena naujienų agentūra BNS. Kontrolei užkliuvo ir tai, kad nevertinama, ar gaunamos pajamos leistų patiems apmokėti sąskaitas.

Lietuvos bankas taip pat kompensacijas yra pavadinęs brangiomis ir socialiai mažai teisingomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius