Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas svarsto, kaip sugriežtinti nepriklausomų elektros tiekėjų veiklą

Seimas antradienį svarstys sugriežtinimus nepriklausomiems elektros tiekėjams ir siūlymą sumažinti garantinio tiekimo tarifą.
Elektros tiekėjai
Elektros tiekėjai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Energetikos viceministrė Inga Žilienė yra sakiusi, kad planuojami nepriklausomų elektros tiekėjų veiklos suvaržymai leis labiau apsaugoti gyventojus.

Elektros energetikos ir Energetikos įstatymų pakeitimais, kuriuos inicijuoja Vyriausybė, siekiama išvengti šių metų rugpjūtį įvykusios situacijos, kai, išaugus elektros kainoms rinkoje, „Perlas Energija“ pranešė negalįs tiekti elektros klientams fiksuota kaina, o vėliau bendrovė paskelbė išvis nutraukianti veiklą.

Pataisos numato, kad pradėti elektros tiekimo veiklą norinčios bendrovės ateityje turėtų turėti prievolių įvykdymo garantijas, skirtas vartotojų nuostoliams kompensuoti, jei tiekėjas nevykdytų įsipareigojimų – jos privalės būti susiplanavusios, kaip valdys rizikas, taip pat turėti mažiausiai pusės įstatinio kapitalo dydžio nuosavą kapitalą.

Pataisos numato, kad nepriklausomo tiekėjo prievolių įvykdymo užtikrinimo trumpiausias galiojimo terminas – trys mėnesiai.

Taip pat numatoma buitiniams vartotojams, gaunantiems garantinio tiekimo paslaugą, mažinti dabar taikomą 1,25 koeficientą iki 1,15 vidutinės praėjusio mėnesio elektros biržos kainos. Nebuitiniams vartotojams toliau būtų taikomas 1,25 koeficientas.

Mažieji nepriklausomi elektros tiekėjai, vartotojams siūlantys tik su birža susietus planus, šias pataisas yra sukritikavę, teigdami, kad jos apsunkins mažųjų tiekėjų padėtį rinkoje ir šioje rinkoje artimiausiais metais liks tik valstybiniai tiekėjai.

Savų gamybos pajėgumų neturėjusiai „Perlas Energijai“ rugpjūčio pradžioje paskelbus apie sutarčių nutraukimą su beveik 180 tūkst. fiksuotos kainos planus pasirinkusių klientų, energetikos ministras Dainius Kreivys pranešė apie ketinimą peržiūrėti nepriklausomų tiekėjų reguliavimą bei jo griežtinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius