-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Seimas tiesia kelią biokuro biržai

Seimas po svarstymo bendru sutarimu antradienį pritarė Energijos išteklių rinkos įstatymo pataisų projektui, kuriuo siekiama sudaryti sąlygas skaidriai ir konkurencingai aplinkai vykdyti energijos išteklių prekybą bei užtikrinti efektyvią kuro ir energijos, naudojamų šilumos ir elektros gamybai, pirkimų priežiūrą ir atsakomybės taikymą už tokių pirkimų tvarkos nesilaikymą.
Biokuro katilinė
Biokuro katilinė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Numatoma patikslinti energijos išteklių rinkos organizavimą, reglamentuojant, kad prekyba energijos išteklių rinkoje galėtų būti vykdoma prekiaujant biržoje arba dvišalių sandorių pagrindu.

Siūloma nustatyti, kad šilumos tiekėjai, reguliuojami nepriklausomi šilumos gamintojai ir bendri šilumos ir elektros energijos gamintojai, kurie elektros ir (ar) šilumos energijai gaminti naudoja biokurą, privalėtų teikti pirmenybę energijos išteklių biržai įsigydami šią elektros ir (ar) šilumos energijai gaminti reikalingo biokuro kiekio dalį: 2014 m. – ne mažiau kaip 10 procentų; 2015 m. – ne mažiau kaip 50 procentų; 2016 m. ir vėlesniais metais – ne mažiau kaip 100 procentų.

Svarstomu projektu siūloma patikslinti ir papildyti Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos funkcijas, nustatant, kad komisija taip pat vykdytų energijos išteklių rinkos priežiūrą ir stebėseną.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija galėtų inicijuoti atsakomybės už reguliuojamosios energetikos veiklos pažeidimą taikymo procedūras. Nustačiusi, kad biokuro pirkimo–pardavimo sutartis tarp energijos išteklių rinkos dalyvių yra sudaryta nesilaikant šiame įstatyme ir Pirkimų taisyklėse nustatytos tvarkos, komisija neįtrauktų tokių sandorių vertės į vidutinės biokuro rinkos kainos skaičiavimus.

Komisija, nustačiusi, kad pirkimą organizavusi įmonė nevykdė šiame įstatyme nustatyto įpareigojimo atliekant biokuro pirkimus pirmenybę teikti energijos išteklių biržai, nepripažintų pirkimą vykdžiusio šilumos tiekėjo ar reguliuojamo nepriklausomo šilumos gamintojo pirkimo sutarties išlaidų biokurui įsigyti pagrįstomis sąnaudomis nustatant šilumos kainą.

Energijos išteklių rinkos dalyviams už draudimo naudotis viešai neatskleista prekybos energijos ištekliais informacija ir užsiimti arba bandyti užsiimti manipuliavimu energijos išteklių rinka pažeidimus komisija galėtų skirti piniginę baudą iki 10 procentų bendrųjų metinių pajamų praėjusiais finansiniais metais iš veiklos, kurią vykdant padarytas pažeidimas, o jeigu energijos išteklių rinkos dalyvis neturėjo pajamų praėjusiais finansiniais metais iš veiklos, kurią vykdant padarytas pažeidimas, – iki dvidešimt tūkstančių eurų, arba kreiptųsi į teismą skirti laikiną apribojimą vykdyti veiklą energijos išteklių rinkoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius