-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mūšis dėl dujų terminalo: faktai nedomina nei jo gynėjų, nei priešų

Seimo laikinosios Energetikos komisijos, kuri aiškinasi buvusios Vyriausybės darbus energetikoje, vadovas socialdemokratas Artūras Skardžius ir Seimo konservatoriai kaip reikiant susikibo dėl Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo projekto. Tačiau aiškėja, kad nei viena, nei kita pusė nepasivargino perskaityti bendrovės „Klaipėdos nafta“ dar pernai Seimui pateiktos slaptos informacijos apie projektą.
Biuras
Dokumentai. / 123rf.com nuotr.

Komisijoje dirbantys Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos atstovai Andrius Kubilius, Rasa Juknevičienė ir Kęstutis Masiulis pasiūlė į kitą laikinosios komisijos posėdį pasikviesti Valstybės saugumo departamento (VSD) atstovus, kad šie pateiktų informaciją, ar A.Skardžius nekenkia valstybei.

A.Kubiliaus teigimu, komisijos pirmininkas kalba netiesą apie terminalo kainą, aiškina, esą laivo statybos kompanija yra nepatikima, ir taip kenkia projektui. Komisijos pirmininką jie apskundė Parlamento pirmininkei Loretai Graužinienei.

A.Skardžius savo ruožtu žeria priekaištus SDG terminalo projektui – parlamentaras įsitikinęs, kad taip švaistomi mokesčių mokėtojų pinigai.

Slapta informacija – niekam neįdomi

Tačiau 15min.lt žiniomis, visa informacija apie SDG terminalo projektą dar nuo praėjusiųjų metų pabaigos guli Seime. 3,5 tūkst. lapų dokumentų pluoštas pažymėtas grifu „slaptai“, todėl su ja gali susipažinti Seimo nariai, turintys teisę dirbti su tokia informacija. Tokių Seime – dauguma.

Tačiau, 15min.lt žiniomis, per beveik metus norą perskaityti „Klaipėdos naftos“ pateiktus dokumentus pareiškė tik vienas Seimo narys.

Informacijos turiu pakankamai, todėl man nereikia tos slaptosios. Vienintelis dalykas, kurio nesu išsiaiškinęs – likutinė vertė, už kurią reikės įsigyti terminalo laivą-saugyklą, – sakė J.Razma.

Apie tai paklaustas Seimo TS-LKD frakcijos narys Jurgis Razma prisipažino, kad jis su šia informacija nėra susipažinęs.

„Informacijos turiu pakankamai, todėl man nereikia tos slaptosios. Vienintelis dalykas, kurio nesu išsiaiškinęs – likutinė vertė, už kurią reikės įsigyti terminalo laivą-saugyklą. Kiti aspektai man yra žinomi ir jie pateko ne per slaptus kanalus. Nežinau, kas dar ten gali būti. Reikės pasižiūrėti, tačiau nesu gavęs žinios, kad kažkas dar slapto yra atsiųsta“, – 15min.lt sakė konservatorius.

J.Razma pridūrė turintis labai daug informacijos apie SDG terminalo projektą – apie konkursą, apie jo nugalėtoją ir šios bendrovės akcininkus.

A.Skardžius: esu susipažinęs su visa informacija

A.Skardžių 15min.lt klausimas apie Seime esančią slaptą informaciją akivaizdžiai suerzino.

Vyginto Skaraičio/BFL nuotr./Seimo laikinosios energetikos komisijos vadovas Artūras Skardžius
Vyginto Skaraičio/BFL nuotr./Seimo laikinosios energetikos komisijos vadovas Artūras Skardžius

„Negali būti, kad seniai guli (informacija Seime, – aut.). Jus kažkas klaidina. Aš, kaip komisijos pirmininkas, esu susipažinęs su visa „Klaipėdos naftos“ pateikta informacija. Tačiau iš bendrovės negauname atsakymų į visus klausimus, – sakė A.Skardžius. – Dėl manęs galite būti tikra, visa informacija, kuri kiekvienam posėdžiui buvo išdalinama Seimo nariams, man yra žinoma. Bet konservatoriai, tokie kaip K.Masiulis, bando interpretuoti – mato juoda, bet sako, kad yra balta.“

Jo teigimu, specialioje patalpoje Seime, kurioje laikomi slapti dokumentai, yra informacijos apie SGD terminalą, ji pažymėta kaip komercinė paslaptis.

Socialdemokratas prisipažino, kad jį tai pykdo, nes su šia informacija turėtų būti leista susipažinti visuomenei. Jis teigė, jog reikia pakeisti įstatymą, kad informacija apie įmones, kurių daugiau kaip 50 proc. akcijų valdo valstybė, būtų prieinama visiems. Nes dabar esą įmonės slapstosi už komercinių paslapčių.

„Jokių duomenų ten nebuvo, kol komisija, iš dešimto karto, privertė pateikti tuos duomenis. Nebuvo jų. Komisija informaciją išsireikalavo rudens sesijoje“, – pabrėžė jis.

Nežino, už kokią sumą reikės nupirkti laivą-saugyklą

Laikinosios komisijos pirmininkas yra sakęs, kad SGD terminalo laivą-saugyklą „Klaipėdos nafta“ išsinuomojo iš Bermuduose lengvatinės prekybos zonoje registruotos įmonės „Hoegh LNG Ltd“. Tai, kad bendrovė registruota lengvatinėje prekybos zonoje, jam jau kelia įtarimų.

Laivo užsakovės „Klaipėdos naftos“ vadovas Rokas Masiulis teigia, kad pirkti laivo nebuvo įmanoma, norint terminalą pastatyti kuo greičiau. Pasak jo, perkant laivą, jis būtų kainavęs apie 69 mln. litų brangiau.

A.Skardžiaus teigimu, komisija nėra gavusi atsakymų dėl to, kokia būtų šio laivo likutinė vertė po 10 metų nuomos, kurią turėtų sumokėti Lietuva – už kokią kainą ji turėtų galimybę laivą išsipirkti.

Tačiau visa ši informacija, anot „Klaipėdos naftos“, yra pateikta Seimo komisijai.

Anot BNS, laivo užsakovės „Klaipėdos naftos“ vadovas Rokas Masiulis teigia, kad pirkti laivo  nebuvo įmanoma, norint terminalą pastatyti kuo greičiau. Pasak jo, perkant laivą, jis būtų kainavęs apie 69 mln. litų brangiau.

Pagal sutartį už laivo nuomą „Klaipėdos nafta“ mokės 68,9 mln. JAV dolerių (176,6 mln. litų) per metus – į šią kainą įtrauktos laivo priežiūros ir operavimo paslaugos, įgulos išlaikymas ir kitos išlaidos. Per 10 metų jo nuoma kainuos 689 mln. JAV dolerių (apie 1,766 mlrd. litų). Po dešimtmečio „Klaipėdos nafta“ laivą galės išpirkti, tačiau neatskleidžiama, už kokią sumą.

A.Butkevičius: tyrimas neturės įtakos objekto statybai

Premjeras Algirdas Butkevičius ketvirtadienį pareiškė, kad Seimo laikinosios energetikos komisijos tyrimai dėl SGD  terminalo Klaipėdoje neturės įtakos šios strategiškai svarbaus objekto statybai, skelbia BNS.  

A.Butkevičius sako, kad „Klaipėdos naftos“ vadovybė dirba gerai.

„Aš vertinu, kad komisijos darbas yra nukreiptas įvertinti, ar nebuvo padarytos tam tikros klaidos, ypač prieš atliekant pirkimus ar pradėjus projektavimo darbus, arba skelbiant viešuosius konkursus, kurie jau yra įvykę. Jie negali turėti jokios įtakos to objekto statybai, laivo įsigijimui. Aš manau, kad tai yra savotiškas įvertinimas, ar nėra padarę kai kurie specialistai, atsakingi žmonės tam tikrų klaidų, savo kompetencijos ribose“, – interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė A.Butkevičius.

Galiu pasakyti, kad “Klaipėdos naftos„ įmonės vadovybė dirba labai atsakingai, – sakė A.Butkevičius.

Paklaustas, ar reikalaus „Klaipėdos naftos“ vadovo atsakomybės, jei bus rasta pažeidimų, premjeras tikino, kas bendrovės vadovybė dirba labai atsakingai.

„Ne, reikia vis dėl to pirma pamatyti tas išvadas (komisijos – BNS). Galiu pasakyti, kad “Klaipėdos naftos„ įmonės vadovybė dirba labai atsakingai. Mes matom iš jų pateiktos informacijos, teisės aktų, kurie mus pasiekė per labai trumpą laiką, ir kartu dirbdami tuos teisės aktus labai greitai priėmėm, labai sėkmingai vyko derybos su Europos investicijų banku ir man pačiam teko susitikti su jų vadovais. Nežiūrint išorinių tam tikrų trukdymų, sprendimai visi sėkmingai buvo priimti“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Birželio 11 dieną sudaryta laikinoji komisija, kuri aiškinasi buvusios Vyriausybės nuveiktus darbus energetikos ūkyje, savo išvadas turi pateikti iki lapkričio 15 dienos.

A.Skardžiaus komisija aiškinasi SGD terminalui skirto laivo, kurį stato Norvegijos bendrovė „Hoegh LNG“, nuomos sutartį, nutrauktą „Klaipėdos naftos“ ir „Naftos grupės“ sutartį, taip pat sutartį su „Lukoil“ bendrove „Litasco“ dėl naftos produktų krovos, kitus su bendrovės veikla susijusius klausimus.

A.Butkevičius rugsėjo pradžioje pagyrė „Klaipėdos naftos“ vadovą ir sakė, jog jo darbu yra patenkintas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius