Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimo komitetas aiškinsis padėtį dėl baltarusiškos elektros importo

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas trečiadienį aptars padėtį dėl Astravo atominės elektrinės (AE) elektros patekimo į Lietuvą ir kokiomis priemonėmis užkirsti jai kelią.
Astravo atominė elektrinė
Astravo atominė elektrinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Komiteto pirmininkas konservatorius Laurynas Kasčiūnas sako, kad Baltarusijoje pagaminta elektra sudaro apie 25 proc. į šalį importuojamos energijos.

„Jeigu 25 proc. visos elektros, ateinančios iš kitų šalių, iš importuojamos į Lietuvą, yra Astravo AE elektra, tai daug ar mažai? Nemažai turbūt“, – svarstė parlamentaras.

Pasak jo, Energetikos ministerija pateiks duomenis, įrodančius, kiek Lietuvoje suvartojama Astravo AE elektros. Įrodymais pagrįsti duomenys. Tie skaičiai paaiškės. Matysime, kad galiojanti nepirkimo metodika neužkardo elektros patekimo“, – BNS teigė L.Kasčiūnas.

Pasak jo, taip pat bus aptariama, kokius veiksmus planuoja Seimas, Vyriausybė, Energetikos ministerija, kad, pasak L.Kasčiūno, situacija keistųsi.

Energetikos ministras Dainius Kreivys antradienį teigė turintis tikslius duomenis, kiek baltarusiškos elektros patenka į Lietuvą ir kiek yra suprekiaujama: „Elektros kiekis, pratekantis per mūsų skerspjūvius, yra padidėjęs beveik keturis kartus ir tie skaičiai nėra priimtini.“

Anot jo, su Latvija ir Estija tęsiamas dialogas dėl prekybos elektra su Rusija po to, kai Lietuva nepatvirtino naujos trišalės prekybos metodikos – šalis laiko, kad kol kas galioja 2018 metų metodika, pagal kurią Baltijos šalys po Astravo AE paleidimo neperka elektros iš Rusijos, išskyrus Karaliaučiaus sritį.

Tuo metu Latvija vadovaujasi nauja metodika ir importuoja rusišką elektrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius