Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Socialdemokratai tikina: „Šildymo kainos dėl PVM lengvatos panaikinimo nedidės“

Visiems vienodai taikoma PVM šildymui lengvata nesprendžia sisteminio energetinio skurdo problemos. Lengvata nėra proporcingai diferencijuota: ji taikoma visiems be išlygų, nepriklausomai nuo šeimos pajamų ir išlaidų. Tačiau nėra taikoma tiems, kurie šildosi individualiai, nors tarp tų gyventojų irgi yra daug mažas pajamas gaunančiųjų.
Algirdas Sysas
Algirdas Sysas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Seimo LSDP frakcijos pranešime primenama, kad sprendimą laikinai, tik trims metams, įvesti PVM lengvatą šildymui Seimas priėmė dar 2000 metais. Ji turėjo nustoti galioti 2003 m. gruodžio 31 d. Pernai Seimo buvo nuspręsta, kad lengvata galios tik iki 2014 m. pabaigos, ir jos dėl to „naikinti“, kaip teigiama – Vyriausybei siūlyti, nėra reikalo.

Socialdemokratai siūlo skurdo problemą spręsti sistemingai: a) kompensacijas gaunantys gyventojai jas gaus ir toliau; kompensacijų gavėjų skaičius nemažės, nes bus praplėsta „mažas pajamas gaunančiųjų“ sąvoka. Šis mechanizmas trečiadienį bus svarstomas ir tvirtinamas Vyriausybėje; b) nuėmus PVM lengvatą šildymui sutaupytos lėšos turi būti skiriamos bazinio atlyginimo kėlimui. Didinant žmonių pajamas spartės ekonomikos augimas, didės ir mokesčių surinkimas bei „Sodros“ biudžetas.

Sumažinta dujų kaina amortizuos šildymo kainų padidėjimą dėl PVM lengvatos panaikinimo, todėl baiminimasis, kad dėl lengvatos panaikinimo išaugs šildymo kainos, yra nepagrįstas.

Pasak socialdemokratų, dėl sėkmingų derybų sumažinta dujų kaina amortizuos šildymo kainų padidėjimą dėl PVM lengvatos panaikinimo, todėl baiminimasis, kad dėl lengvatos panaikinimo išaugs šildymo kainos, yra nepagrįstas.

 „Suprantu, žmonės nuogąstauja, kad panaikintus mokesčių lengvatą, šildymas ir vėl brangs. Nes dėl „Gazprom“ branginamų dujų tai vyko kone kasmet. Priminsiu, kad kai kurie žmonės, kurie naudojosi ta 12 procentų pridėtinės vertės mokesčio nuolaida, dar prašydavo ir kompensacijų už šildymą, karštą ir šaltą vandenį socialiniuose savivaldybių skyriuose (jeigu jų pajamos neviršydavo Vyriausybės nustatytos ribos). Dabar, jeigu būtų panaikinta mokesčio lengvata ir žmonių pajamos dėl to sumažėtų, jiems būtų kompensuojama pagal tą pačią tvarką – jos netgi nereikia keisti“, – teigia Seimo pirmininko pavaduotojas, Seimo LSDP frakcijos narys Algirdas Sysas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius