Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimui siūloma priimti rezoliuciją dėl Astravo AE pavojaus

Valdantieji socialdemokratai, opoziciniai liberalai ir konservatoriai bei kai kurei kiti parlamentarai siūlo Seimui priimti rezoliuciją dėl Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės pavojaus Lietuvai. Be to, siūlymo Vyriausybei imtis visų veiksmų grėsmei sumažinti.
Astravo atominė elektrinė
Astravo atominė elektrinė / Mariaus Jokūbaičio nuotr.

Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas socialdemokratas Gediminas Kirkilas sako, kad rezoliucija siūloma vietoj planuoto visų parlamentinių partijų susitarimo.

„Kad greičiau visa tai įvyktų, siūlome rezoliuciją, jeigu visos partijos pritars, gal paskui bus tas susitarimas“ – BNS teigė parlamentaras.

Rezoliuciją, kuri Seimo posėdžių sekretoriate užregistruota trečiadienį, siūloma svarstyti ketvirtadienį, prieš Seime vyksiantį Černobylio katastrofos 30-mečio minėjimą, tačiau į posėdžio darbotvarkę toks klausimas dar neįtraukas.

G.Kirkilas sakė, kad rezoliucijos projektas Seimui bus teikiamas, o į darbotvarkę jį įtrauks seniūnų sueiga.

G.Kirkilas kritiškai vertina iki 2012 metų valdžioje buvusios dešiniųjų Vyriausybės elgesį dėl Astravo AE statybos, bet palankiai atsiliepė apie pastarųjų metų Lietuvos veiksmų paskatintą tarptautinį susirūpinimą – pažadėti elektrinės streso testai, Tarptautinės atominės energetikos agentūra (TATENA) tikrina statybos eigą.

„Visur buvo keliamas klausimas – ir Briuselyje, ir su kitomis šalimis, nes elektrinės pavojus yra ne tik Lietuvai, bet ir kitoms šalims“, – teigė G.Kirkilas.

Rezoliucijoje, kurią pasirašė įvairių parlamentinių frakcijų vadovai ir nariai, išskyrus „darbiečius“ ir „tvarkiečius“, Vyriausybė raginama imtis veiksmų, kad nesaugios elektrinės statyba būtų sustabdyta ar bent jau užtikrinta, kad joje pagaminta elektra ne tik nepatektų į Lietuvą, bet ir jai nebūtų leidžiama naudotis Lietuvos rezerviniais pajėgumais.

„Darbiečių“ frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys BNS teigė, kad susitarimo nepasirašė, nes jo netenkina kai kurios rezoliucijos nuostatos, bet neatmeta galimybės ją paremti.

„Yra pora punktų, kurie netenkina... Tie, kurie aiškina, kad nieko nereikia pirkti (Astravo AE pagamintos elektros – BNS). Tai ne problemos sprendimas, o bet tam tikrų interesų pridengimas. (...) Iš tikrųjų reikia žiūrėti, kaip dalyvauti (Lietuvai – BNS) tos elektrinės statybos ir darbo priežiūroje“, – BNS sakė K.Daukšys. Be to, anot jo, Darbo partija nėra priėmusi jokios pozicijos dėl Astravo elektrinės.

„Tvarkiečių“ frakcijos seniūnas Petras Gražulis BNS sakė, kad pasirašyti rezoliuciją jam niekas nesiūlė.

Kovo pradžioje socialdemokratai, liberalai, konservatoriai, „darbiečiai“ bei Valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariai buvo pasirašę komunikatą, kuriame sutarė siekti išvengti Astravo AE grėsmės Lietuvai.

Politinės taryba valdančiųjų parlamentines partijas irgi buvo įpareigojusi parengti partijų susitarimo projektą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius