Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimui teikiami prezidento siūlymai, kaip neįsileisti Astravo jėgainės elektros

Seimui teikiami prezidento Gitano Nausėdos siūlymai, kaip į Lietuvą neįleisti Baltarusijos statomoje Astravo atominėje elektrinėje (AE) pagamintos elektros. 
Astravo atominė elektrinė
Astravo atominė elektrinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Būtinųjų priemonių, skirtų apsisaugoti nuo trečiųjų šalių nesaugių branduolinių elektrinių keliamų grėsmių, įstatymo pataisos numato leisti nedelsiant panaikinti leidimus ir neišduoti naujų leidimų elektros importui iš trečiųjų šalių, kuriose yra nesaugia pripažinta branduolinė elektrinė nuo pat jos veiklos pradžios.

Tai leistų atitinkamai reaguoti ir į Seimo sprendimą pripažinti nesaugia jau veikiančią trečiosios šalies branduolinę elektrinę.

Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba galėtų prašyti Nacionaliniam saugumui svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos patikrinti elektros importuotojus, o nustačius, kad jie kelią grėsmę šalies saugumui, tarnyba galėtų iš karto stabdyti leidimus.

Galiojantys teisės aktai numato, kad dėl branduolinės elektrinės pripažinimo nesaugia sprendžia Seimas, atsižvelgdamas į Vyriausybės vertinimą.

2017 metais Seimas pripažino, kad Astravo AE yra nesaugi ir kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai. Taip pat priimtas įstatymas, draudžiantis pirkti elektrą iš nesaugių jėgainių.

Baltarusija atmeta Lietuvos priekaištus, kad statoma elektrinė yra nesaugi. Minskas teigia, kad branduolinis kuras pirmajam jėgainės reaktoriui bus atgabentas iki šių metų pabaigos, o pati elektrinė bus paleista 2020-ųjų sausį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius