Septynias dienas kilusios naftos kainos pasuko žemyn

Pasklidus žiniai, kad Irakas padidins naftos eksportą, ir dėl gandų, kad Federalinio rezervo sistema šiemet gali padidinti bazinę palūkanų normą, sustiprėjus JAV doleriui, septynias dienas kilusios naftos kainos pirmadienio ryte patraukė žemyn.
Nafta
Nafta / „Scanpix“/AP nuotr.

Agentūra „Bloomberg“ pranešė, kad Irakas – antras pagal dydį Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) naftos gamintojas – pasiekė susitarimą atnaujinti tiekimą iš trijų naftos telkinių ir „juodojo aukso“ eksportą padidins maždaug 5 procentais.

„Brent“ rūšies naftos kaina spalio sandoriams pirmadienio ryte smuko 73 centais, arba 1,43 proc., iki 50,15 JAV dolerio už barelį.

WTI rūšies naftos kaina rugsėjo sandoriams sumenko 54 centais, arba 1,11 proc., iki 47,98 JAV dolerio už barelį.

„Brent“ rūšies naftos kaina spalio sandoriams pirmadienio ryte smuko 73 centais, arba 1,43 proc., iki 50,15 JAV dolerio už barelį.

Pasak analitikų, naftos paklausą taip pat slopina sustiprėjęs JAV doleris, kurį parėmė JAV centrinio banko pirmininkės pavaduotojo Stanley Fischerio pareiškimas apie tai, kad JAV ekonomika atsigauna ir atitinka visus banko užsibrėžtus tikslus.

JAV dolerio kursas pirmadienio ryte pakilo ir euro, ir jenos atžvilgiu.

„Naftą slopina JAV dolerio kurso pakilimas ir žinia, kad Irakas planuoja padidinti savo eksportą. Tai skatina nuogąstavimus, kad pasiūlos perteklius dar padidės, – pareiškė „IG Markets“ analitikas Bernardas Aw. – Paramą naftos kainoms galėtų suteikti naujos žinios apie OPEC derybas dėl galimo gavybos įšaldymo kitą mėnesį.“

Rinkoje pasklidus žiniai, kad OPEC nariai ir karteliui nepriklausantys gamintojai kitą mėnesį surengs neoficialų susitikimą, kuriame galbūt kalbės apie būdus stabilizuoti rinką, naftos kainos praėjusią savaitę smarkiai pakilo.

Tačiau analitikai abejoja, kad šiame susitikime galėtų būti susitarta dėl gavybos įšaldymo.

„Abejotina, kad OPEC ir karteliui nepriklausantys gamintojai susitars dėl gavybos įšaldymo, tačiau gamintojams yra naudinga derėtis, – nurodoma Didžiosios Britanijos banko „Barclays“ parengtoje naftos rinkos analizėje. – Ateinančiomis savaitėmis naftos kainos greičiausiai vėl smuks, tačiau ketvirtąjį ketvirtį jos, mūsų nuomone, labiau įsitvirtins ties 50 JAV dolerių už barelį vidurkiu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius