Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Serbijoje atidaryta Rusijos ir Turkijos dujotiekio „TurkStream“ dalis

Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius penktadienį atidarė per Serbiją nutiestą Rusijos ir Turkijos plėtojamo dujotiekio dalį ir pareiškė, kad šis projektas taps energijos tiekimo garantu.
„TurkStream“ dujotiekis
„TurkStream“ dujotiekis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Serbija Dujotiekis

403 kilometrų ilgio atkarpa, einanti nuo Zaječaro Serbijos rytuose iki Chorgošo prie Vengrijos sienos, yra dalis didesnio „TurkStream“ dujotiekio, kuriuo rusiškos dujos teka į Turkiją ir Vidurio Europa.

„Šį rytą 6 val. ryto (7 val. Lietuvos laiku) iš Bulgarijos pradėjo tekėti dujos, kurios pateko į naujai nutiestą Serbijos dujotiekį“, – pranešė prezidentas.

„Tai svarbi diena Serbijai!“ – instagrame parašė A.Vucičius.

Serbijos šiaurėje esančiame Gospodžincių miestelyje vykusioje ceremonijoje A.Vucičius pasveikino vadinamojo „Balkan Stream“ dujotiekio atidarymą kaip „Serbijos ateities plėtros raktą“, kuris įgalins šalies „energetinį stabilumą ir saugumą“.

Rusijos ambasadorius Serbijoje Aleksandras Bocanas-Charčenka, kurį citavo valstybinis transliuotojas RTS, teigė, kad dujotiekis „užtikrins energetinį saugumą ir platesniam regionui, Vidurio Europai“.

„TurkStream“ yra svarbus Turkijos ir Rusijos projektas, skirtas Rusijos dujoms tiekti per Juodąją jūrą.

Praėjusių metų liepą JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pavadino tiek dujotiekį „TurkStream“, tiek „Nord Stream 2“, kuriuo ketinama tiekti dujas iš Rusijos į Vokietiją, „Kremliaus įrankiais, siekiant išplėsti Europos priklausomybę nuo Rusijos energijos tiekimo apeinant Ukrainą“.

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija ne kartą priekaištavo Vokietijai ir kitoms ES valstybėms dėl to, kad jos kliaujasi energijos ištekliais iš Rusijos.

2019 metais JAV skyrė sankcijas įmonėms, susijusioms su abiejų projektų įgyvendinimu.

Serbija, siekianti įstoti į Europos Sąjungą, tradiciškai laikoma Rusijos sąjungininke ir yra smarkiai priklausoma nuo rusiškų dujų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius