Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 14 /23:13

Šeštadienio derybos dėl dujų kainos Ukrainai baigėsi: apie rezultatus nekalbama, „Gazprom“ paskubomis paliko viešbutį

Rusijos delegacija paliko „Hiltono“ viešbutį Kijeve, kuriame šeštadienio vakare vyko derybos dėl dujų kainos Ukrainai, praneša naujienų agentūra „Unian“.
Aleksejus Mileris
Aleksejus Mileris / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Rusijos dujų milžinės „Gazprom“ ir visos delegacijos vadovas Aleksejus Mileris paliko viešbutį žurnalistams nieko nepaaiškinęs. TSN.ua pažymi, kad jis tiesiogine to žodžio prasme išbėgo iš pastato ir atrodė labai susirūpinęs.

Ukrainos energetikos ministras Jurijus Prodanas žiniasklaidą informavo, kad šis derybų etapas baigtas. Neatskleidęs jokių per trišales kalbas pasiektų rezultatų ministras tik pažymėjo, kad jos bus tęsiamos sekmadienį.

Rusija sutiko Kijeve derėtis su Ukraina dėl dujų

Rusija preliminariai sutiko dalyvauti šeštadienį Kijeve rengiamose Europos Sąjungos tarpininkaujamose derybose dėl dujų tiekimo, sakė naujienų agentūrai AFP Ukrainos energetikos ministras Jurijus Prodanas.

„Mes tikimės, kad šios derybos vyks Kijeve šiandien, – sakė jis. – Rusija davė savo preliminarų sutikimą dalyvauti“.

Ukraina tikisi, kad Rusijos ir Europos Komisijos delegacijos šeštadienį atvyks į Kijevą, kur bus tęsiamos derybos dėl dujų kainų.

Rusija grasina nutraukti gamtinių dujų tiekimą Kijevui, jeigu šis iki pirmadienio neapmokės 1,95 mlrd. JAV dolerių (beveik 5 mlrd. litų) skolos

Rusija grasina nutraukti gamtinių dujų tiekimą Kijevui, jeigu šis iki pirmadienio neapmokės 1,95 mlrd. JAV dolerių (beveik 5 mlrd. litų) skolos. Tuomet sutriktų ir dujų tiekimas Europos Sąjungai.

Rusija penktadienį teigė neketinanti rengti tolesnių derybų savaitgalį, bet šaltinis Ukrainos vyriausybėje sakė: „Europos Komisijos atstovų atvykimas jau patvirtintas, o dabar laukiame patvirtinimo iš Rusijos pusės.“

Šioms deryboms tarpininkauja ES energetikos komisaras Guentheris Oettingeris.

J.Prodanas penktadienį pasiūlė pradėti naują derybų etapą Kijeve, o jeigu to nepavyktų padaryti – kuriame nors kitame Europos mieste.

Derybų pradžioje Rusija reikalavo, kad Ukraina mokėtų 485 dolerius (1237 litus) už tūkstantį kubinių metrų dujų, tačiau vėliau pasisiūlė nebetaikyti eksporto muito. Tokiu atveju Ukrainai dujos atpigtų iki 385 dolerių (983 litų) – vidutinės kainos, kurią Rusijai moka kitos Europos šalys.

Ukraina iki penktadienio laikėsi įsikibusi lengvatinės kainos – 268,5 dolerio (684 litų), tačiau galiausiai pareiškė esanti pasiruošusi mokėti 326 doleriu (831 litą) už tūkstantį kubinių metrų. Anot Kijevo, tokia kaina turėtų būti taikoma pereinamajame 18 mėnesių laikotarpyje, kol bus susitarta dėl ilgalaikės kainos.

Rusijos energetikos pareigūnai praėjusią savaitę tikino, kad 385 dolerių kaina yra „galutinė“, o Ukrainos vyriausybė nurodė savo energetikos sektoriui pasiruošti dujų tiekimo iš Rusijos sumažėjimui nuo pirmadienio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius