Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiandien – II elektros rinkos liberalizacijos etapo pabaiga. Ką reikia žinoti?

Šeštadienį baigiasi ilgai trukęs antrasis elektros rinkos liberalizavimo etapas. Paskutinę dieną dar liko virš 200 tūkst. nepriklausomo elektros tiekėjo nepasirinkusių vartotojų. Šiems nuo liepos 1 d. elektra bus toliau tiekiama, tačiau garantinio tiekimo kainomis. Birželio mėnesiui tokia kaina siekė apie 33 ct/kWh, tačiau ji gali dar didėti.
Elektros kaina
Elektros kaina / 123RF.com nuotr.

II elektros rinkos liberalizavimo etapo metu nepriklausomą tiekėją turi pasirinkti tie vartotojai, kurie per metus suvartoja nuo 1000 iki 5000 kWh elektros energijos.

Iš viso tokių vartotojų yra apie 740 tūkst.. Iš jų, birželio 16 d. Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) duomenimis, tiekėją jau pasirinko apie 70 proc., tuo tarpu dar 222 tūkst. objektų, jeigu niekas nepasikeis, nuo liepos 1 d. gaus garantinį tiekimą padidintomis kainomis.

Garantinio tiekimo administravimu rūpinasi Energijos skirstymo operatorius (ESO). Toks procesas užtikrina, kad vartotojai neliktų be elektros energijos, jeigu jie nespėjo iki birželio 18 d. pasirinkti elektros tiekėjo.

„Visi, kurie nepasirinks nepriklausomo tiekėjo laiku, pateks į garantinį tiekimą – ESO suteiks elektrą, aptarnaus gyventojus, juos informuos apie tai, kad jie gauna šią paslaugą ir kokie žingsniai jų laukia atsiskaitant. Taip pat priminsime, kad išlieka pareiga pasirinkti nepriklausomą tiekėją“, – naujienų agentūrai BNS sakė ESO atstovas Paulius Kalmantas.

Sutartis su nepriklausomu tiekėju galima pasirašyti bet kada, tačiau iki tol teks mokėti už garantinį tiekimą. Vartotojai, pasirašę sutartis vėliau nei šeštadienį, elektrą iš jo galės gauti tik nuo rugpjūčio.

ESO pasilieka teisę garantinį tiekimą nutraukti po šešių mėnesių.

Vis dėlto, elektros kaina tokiems vartotojams bus didesnė. Jos galutinė kaina vartotojui apskaičiuojama elektros kainą biržoje papildomai padauginus iš 1,25 koeficiento ir pridėjus elektros siuntimo išlaidas.

Garantinį elektros tiekimą gaunantys vartotojai mokės pagal tokį planą, kokį buvo pasirinkę visuomeninio tiekėjo „Ignitis“ („Standartinis“, „Namai“, „Namai Plius“, „Išmanusis“, „Vidutinės įtampos“).

Pati garantinės elektros kaina, neskaitant persiuntimo išlaidų, visiems vartotojams bus vienoda. Būtent nuo anksčiau pasirinkto plano ir priklausys mokamų kainų skirtumas.

Birželio mėnesiui plano „Standartinis“ garantinio tiekimo tarifai siekė 0,33 ct/kWh. Duomenis apie ESO garantinio tiekimo birželio mėnesio kainas galite rasti ČIA.

Visų šešių nepriklausomų tiekėjų siūlomi lankstūs planai šiuo metu siūlo mažesnius, apytiksliai 0,29-0,31 ct/kWh tarifus, skaičiuojant pagal suvienodintą metodiką.

Garantinio tiekimo įkainis keisis kiekvieną mėnesį, priklausomai nuo elektros kainos biržoje.

Gegužę patvirtinus kompensavimo tvarką buitiniams vartotojams, valstybė padengs tarifų skirtumą, jei tarifas viršija 24 ct/kWh, tačiau yra mažesnis nei 33 ct/kWh. Tokia tvarka galios bent pusmetį, iki sausio 1 d.

Kompensacijas gaus visi vartotojai, įskaitant ir garantinį tiekimą gaunančius vartotojus.

Ką pasirinkti ir ką žinoti apie biržos kainą?

Vartotojai gali rinktis iš šešių skirtingų nepriklausomų elektros tiekėjų – „Birštono elektra“, „EGTO Lietuva“, „Ignitis“, „Perlas Energija“, „Enefit“ ir „Elektrum Lietuva“.

Tiekėjai siūlo dviejų tipų planus – fiksuoto, pagal kurį kas mėnesį už elektrą mokėsite sutartyje nurodytais tarifais arba lankstų, pagal kurį elektros kaina kiekvieną mėnesį bus vis kitokia, priklausomai nuo kainų „Nord Pool“ biržoje.

Lanksčius planus siūlo visi šeši tiekėjai, fiksuotų nesiūlo „Birštono elektra“, „EGTO Lietuva“.

Kadangi iki liberalizacijos proceso pradžios 2021 m. elektrą vartotojams tiekė viešasis tiekėjas „Ignitis“, kainos buvo reguliuojamos, o dauguma vartotojų gaudavo elektrą fiksuotais tarifais.

Tad daugumai vartotojų lankstaus plano pasirinkimas gali būti naujiena.

Energetinių tyrimų institutas šeštadienį pristatė vaizdo įrašą, kuriame paprastai paaiškina, kaip pasižiūrėti, kokia kaina konkrečiu metu galioja elektros biržoje.

Vis dėlto instituto vadovas Tomas Janeliūnas pabrėžia, kad tai – tik pirminis patikrinimas. „Tiekėjai, pavyzdžiui, savo skaičiuoklėse nurodo vis kitokius biržos vidurkius. Kažkas pusę metų, kažkas 3 mėn. O realiai yra dar kitaip – imama net ne tipinė biržos kaina, o ESO suskaičiuota ir išlyginta. Ji nedaug skiriasi, bet kokio 1 cento ribose gali svyruoti“, – komentavo jis.

Vartotojams gali padėti ir ketvirtadienį LEA paskelbtas tiekėjų siūlomų planų palyginimas. Jame lanksčius planus siūlančių tiekėjų kilovatvalandės kainos palygintos pagal suvienodintą metodiką.

Agentūra skaičiuoja, kad 150 kWh per mėnesį suvartojantys namų ūkiai pagal fiksuotą vienos laiko zonos tarifą gautų apie 44-45 eurų sąskaitą. Labai panaši sąskaita prognozuojama ir tiems, kurie rinktųsi kintamą („lankstų“) planą, tačiau tokie vartotojai išloštų daugiau, jeigu elektros kaina nukristų.

Fiksuotą planą norintys pasirinkti vartotojai turėtų atsižvelgti į tai, kad dviejų laiko zonų planai atsiperka tuomet, kai naktį ketinama suvartoti ne mažiau nei 40 proc. visos objekto elektros energijos, skaičiuoja LEA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius