Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Šiaurės srautas 2“ Rusijos dujų milžinę nustums į bankroto bedugnę?

Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ nusprendė statyti dujotiekį „Šiaurės srautas 2“ ypač nepalankiu metu, dėl to ieškant finansavimo projekto įgyvendinimui gali iškilti rimtos problemos, mano reitingų agentūra „Fitch“. Ekspertai vis garsiau perspėja, kad vienu metu vyksiantis dviejų stambaus masto projektų – „Sibiro galia“ ir „Šiaurės srautas 2“ –įgyvendinimas „Gazprom“ gali privesti prie bankroto ribos, rašo gazeta.ru.
„Gazprom“ centrinė būstinė Maskvoje
„Gazprom“ centrinė būstinė Maskvoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Projekto „Šiaurės srautas 2“ , kuris tęstųsi Baltijos jūros dugnu, pralaidumas siektų 55 mlrd. kubinių metrų. Šis dujotiekis eitų šalia jau nutiesto „Šiaurės srauto“, kurio pralaidumas analogiškas.

„Gazprom“ atstovai teigia, kad „Šiaurės srautas 2“ kainuos ne daugiau kaip 9,9 mlrd. eurų.

Susitarimas dėl „Šiaurės srautas 2“ tiesimo buvo pasirašytas spalio 4 d., o projekto įgyvendinime siekia dalyvauti Vokietijos („E.On“ ir „BASF“), Austrijos (OMV), Didžiosios Britanijos – Nyderlandų („Royal Dutch Shell“) bei Prancūzijos (ENGIE) energetikos koncernai.

Projekto įgyvendinimui bus įkurta kompanija „New European Pipeline AG“, kurioje Rusijos koncernui „Gazprom“ priklausys 51 proc. akcijų.

Paties „Gazprom“ atstovai teigia, kad „Šiaurės srautas 2“ kainuos ne daugiau kaip 9,9 mlrd. eurų, ir pažadėjo, kad Baltijos jūros dugnu eisiantis dujotiekis bus baigtas statyti iki 2019 m. pabaigos.

Sprendimas dėl naujojo dujotiekio buvo priimtas mažėjant gamtinių dujų kainoms ir esant sumažėjusiai šios žaliavos paklausai Europoje.

„Fitch“ analitikai pabrėžia, kad koncernui surinkti būtinas lėšas iš tarptautinių finansuotojų sankcijų Rusijai fone bus ypač sunku.

Vien tik per šių metų pirmąjį pusmetį „Gazprom“ pardavimai Europos šalių rinkose sumažėjo 7 proc. iki 80 mlrd. kubinių metrų.

Tuo pačiu metu vidutinė gamtinių dujų kaina Europoje susitraukė 26 proc.

„Fitch“ analitikai pabrėžia, kad koncernui surinkti būtinas lėšas iš tarptautinių finansuotojų sankcijų Rusijai fone bus ypač sunku.

Dujų rinkos analize užsiimančios bendrovės „East European Gas Analysis“ vadovas Michailas Korčemkinas dėl „Gazprom“ vykdomo projekto nusiteikęs dar kritiškiau ir teigia, kad dujų milžinė nėra pajėgi vienu metu statyti ir „Sibiro galios“, ir „Šiaurės srauto 2“ .

„Valstybės biudžete nebus lėšų monopolisto subsidijavimui, o vyriausybė vargu ar ryšis ženkliam dujų kainų padidinimui Rusijos vartotojams“, – tikina M.Korčemkinas.

Ekspertai priduria, kad savo ruožtu „Gazprom“ projektu susidomėję partneriai iš Europos šalių nenukentėtų, kadangi net ir pakeitę savo sprendimą, jie gautų visą kompensaciją už sąnaudas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius