-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 22 /16:10

Šiemet vystytojai įsipareigojo prijungti 1,7 GW galios saulės, vėjo parkų ir kaupiklių

Atsinaujinančios energetikos projektų vystytojai šiemet įsipareigojo prie perdavimo tinklo prijungti 1,7 gigavato (GW) bendros galios saulės, vėjo jėgainių ir kaupimo įrenginių projektų.  
Teodoro Biliūno / BNS nuotr.
„Litgrid“ pastotėjė Alytuje pristatyti pirmieji sinchroniniai kompensatoriai jungčiai su kontinentinės Europos tinklais

Elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ pranešė, jog šiemet pasirašius 24 ketinimų protokolus vėjo parkams tinkle rezervuota 1,1 GW, saulės – 0,41 GW, o kaupikliams – 0,22 GW galios.

Pasirašę ketinimų protokolus bei sumokėję finansinę garantiją, vystytojai įsipareigoja per trejus metus įgyvendinti projektus ir prijungti juos prie perdavimo tinklo.

Tuo metu rugsėjį–gruodį visiškai ar iš dalies patvirtinus 12 prašymų projektams papildomai rezervuota 1,5 GW galios, iš kurių vėjo parkams – 0,36 GW, saulės – 0,86 GW, o 715 megavatvalandžių (MWh) bendros talpos kaupikliams – 0,28 GW galios.

„Litgrid“ Atsinaujinančių išteklių centro vadovas Ignas Junevičius sako, kad didžioji dalis prašymų dėl rezervacijų tinkle per pastaruosius tris mėnesius buvo atmesti dėl netikslumų dokumentuose. 

„Vystytojams ištaisius klaidas šiuos prašymus galėsime priimti artimiausiu metu. Šiuo metu jau esame pradėję ir naują elektros perdavimo tinklo galių rezervavimo ciklą, vystytojai toliau gali teikti prašymus“, – pranešime teigė I. Junevičius.

„Litgrid“ primena, kad rezervavus galią tinkle projektų vystytojai per penkias darbo dienas turi kreiptis dėl ketinimų protokolų pasirašymo. Jų jau pasirašyta dėl 4,1 GW saulės ir 2,8 GW vėjo leistinos galios. Dar 1,4 GW numatyta dviem jūrinio vėjo parkams.

Lietuvoje saulės ir vėjo elektrinių leistina generuoti galia perdavimo ir skirstymo tinkluose yra 2,3 GW ir sudaro beveik pusę viso šalies elektros gamybos pajėgumo.

Iki 2030 metų prie šalies perdavimo ir skirstymo tinklų tikimasi prijungi 4,4 GW saulės ir 5 GW vėjo elektros gamybos pajėgumų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius