Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šilagaliečiai švenčia pergalę – biodujų jėgainės statybas iškėlė į kitą vietą

Šilagalio gyvenvietės viduryje biodujų jėgainė neiškils – statyboms parinkta kita vieta, nuo gyvenvietės centro nutolusi apie tris kilometrus. Kita vieta parinkta, nes sukilo Šilagalio bei aplinkinių kaimų gyventojai ir pasakė griežtą „ne“ šioms statyboms centrinėje gyvenvietės dalyje.
Šilagalio gyvenvietė
Šilagalio gyvenvietė / Rimvydo Ančerevičiaus/www.jp.lt nuotr.

Laukia atsakymų

Projekto vystytojai „Engertos“ ir maisto atliekų perdirbimo bendrovės „Horeca sprendimai“ teigia suradę kitą, labiau nuo namų nutolusią vietą – dokumentai pateikti institucijoms, iš kurių laukiama išvadų.

Pasak projektą vystančios „Engertos“ bei maisto atliekų perdirbimo bendrovės „Horeca sprendimai“ vadovo Vytauto Keršio, institucijų atsakymų dėl naujos vietos tikimasi sulaukti artimiausiu metu.

„Vertiname alternatyvią vietą, kuri bus palanki tiek mums, tiek Panevėžio rajono savivaldybei, tiek patiems gyventojams. Bandėme surasti konsensusą, radome kitą vietą, ją dabar vertiname aplinkosauginiu ir infrastruktūros požiūriu“, – aiškino V.Keršys ir teigė, jog laukia išvadų, o jei jos bus teigiamos, projektas galimai bus įgyvendintas kitoje vietoje.

Diskusijos vyko ilgai

Anot Panevėžio rajono vicemero Antano Pociaus, dėl naujos jėgainės vietos susitarta po ilgai trukusių diskusijų tarp Šilagalio bendruomenės bei projekto vystytojų.

„Projekto vykdytojai atsižvelgė į Šilagalio bendruomenės prašymą, nes suprato, kad gyventojai nusiteikė prieš biodujų jėgainės statybas gyvenvietės centrinėje dalyje. Manau, kad projekto vykdytojai suprato, kad gyventojų prieštaravimai – nenaudingi verslui. Per jėgą įžengti į gyvenvietę nėra gerai. Po tam tikrų ginčų ir derybų statyboms atrasta kita vieta. Nuo buvusios statybvietės naujoji vieta nutolusi apie 3 km“, – pasakojo vicemeras ir paaiškino, kad nauja planuojamos jėgainės vieta numatyta Šilagalio kaimo pakraštyje, prie Panevėžio vakarinio aplinkkelio.

Derybose atliko tarpininkų vaidmenį

Pasak Panevėžio rajono mero pavaduotojo, Savivaldybė dalyvavo derybose – buvo tarpininkai.

„Kadangi atstovaujame žmonėms, bet negalime užmiršti ir verslo, tai bandėme ieškoti kompromiso. Ir manau, kad pavyko surasti kompromisą. Kompromisą įtvirtinome balandžio mėnesio pabaigoje ir buvo pasirašytas bendradarbiavimo susitarimas tarp rajono savivaldybės, bendruomenės ir vystytojų. Be to, statant jėgainę naujoje vietoje, rajono savivaldybė įsipareigojo įrengti dalį infrastruktūros – atvesti elektros linijas bei nutiesti kelią. Tam jau pritarė Panevėžio rajono taryba ir planuojame skirti iki 110 tūkst. eurų“, – aiškino vicemeras ir sakė, kad naują vietą biodujų jėgainės statybai atrado projekto vystytojai.

Šilagalio gyvenvietės viduryje biodujų jėgainė neiškils – statyboms parinkta kita vieta, nuo gyvenvietės centro nutolusi apie tris kilometrus.
Nestabdo dar pirminio projekto

Panevėžio rajono mero pavaduotojas teigė, kad projektas pirminėje vietoje kol kas nestabdomas.

„Reikia atlikti naujos vietos tyrimus, atlikti poveikį aplinkai. Jeigu rezultatai bus teigiami, tik tuomet bus galima teigti, jog biodujų jėgainės statybos persikelia į kitą vietą“, – išsakė abejones A. Pocius.

Tikisi geriausio varianto

Gyventojų bendruomenės centro „Šilagalys“ pirmininkas Jonas Adomavičius pripažino, kad susitarimas dėl naujos jėgainės vietos bendruomenę tenkina.

„Naujoji vieta nuo senosios biodujų jėgainės statybos vietos nutolusi apie tris kilometrus ir tai pakankamas atstumas, kuris neerzina Šilagalio gyventojų ir jie pritaria tai vietai. Tačiau dar yra abejonių, nes reikia sulaukti atsakymų, kad naujoji vieta tinkama statyti biodujų jėgainę. Dar nėra visai tikra, kad būtų galima džiaugtis, jog jėgainė iškils kitoje vietoje. Reikia luktelėti, kol viskas paaiškės, o tai gali įvykti apie rugsėjo mėnesį“, – sakė J.Adomavičius ir vylėsi, kad visi leidimai naujoms statyboms bus gauti.

Degins skaidžias komunalines atliekas

Kaip nurodoma poveikio aplinkai vertinimo (PAV) dokumentuose, jėgainėje per metus numatoma pagaminti 4,4 mln. kubinių metrų biometano dujų, joje būtų deginamos nepavojingos biologiškai skaidžios komunalinės, riebalų, gyvulinės kilmės, vaisių ir daržovių, alkoholio ir kitos atliekos. Per metus jėgainėje numatoma sutvarkyti iki 60 tūkst. tonų atliekų.

Biometano jėgainės iniciatoriai – ekologiškų degalų skatinimo startuolis „Dvire“, maisto atliekų perdirbimo bendrovė „Horeca sprendimai“, žemės ūkio bendrovė „Šilagalis“, bendrovė „SG dujos“. Jėgainės projekto įgyvendinimui įkurta bendrovė „Engerta“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius