-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šilagalio gyventojai sukilo prieš biometano jėgainės statybą

Biometaną planuojama išgauti ir Lietuvoje – aplinkai draugiško kuro jėgainė kils Panevėžio rajono Šilagalio gyvenvietės centre. Prieš šį būsimą statinį sukilo šilagaliečiai ir aplinkinių kaimų gyventojai.
Šilagalio gyventojai sukilo prieš biometano jėgainės statybą
Šilagalio gyventojai sukilo prieš biometano jėgainės statybą / Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr.

Šią savaitę Šilagalio kultūros centre vyko bendruomenės susirinkimas, kuriame buvo išsakyti priekaištai jėgainės statytojams ir pareikšta, kad nenori, jog toks projektas būtų įgyvendintas Šilagalyje.

Surinko parašus

Šios savaitės pradžioje Panevėžio rajono savivaldybę pasiekė surinkti net 409 žmonių parašai, kuriais išreikštas noras – nestatyti tokios jėgainės Šilagalio gyvenvietės centre.

„Taip, tokius parašus Rajono savivaldybei įteikė. Jų daug ir žmonės priešiškai nusiteikę prieš biometano gamybą. Dalyvavome bendruomenės susirinkime ir išklausėme jų nuomones. Be to, apie jėgainės statybas daug kalbėjo ir šio projekto iniciatoriai. Susirinkimas buvo karštas ir daug buvo išsakyta priekaištų, nuomonių“, – pasakojo bendruomenės susirinkime dalyvavęs Panevėžio rajono savivaldybės mero pavaduotojas Antanas Pocius.

Bendrovės nuotr./Biometano jėgainė
Bendrovės nuotr./Biometano jėgainė

Dvi nuomonės

Pasak vicemero, vertėtų išklausyti visas nuomones ir tik tuomet priimti galutinį sprendimą.

„Yra dvi priešingos nuomonės apie šį projektą. Pirmiausia, ar projektas bus įgyvendintas vadovaujantis teisės aktais, o kitas dalykas – suprasti, kodėl šilagaliečiai priešiškai nusiteikę prieš šią jėgainę. Suveikė žmogiškasis faktorius. Kita vertus, nenorėčiau gyventi greta tokios įmonės, bet tą galiu sakyti kaip žmogus. Tačiau kaip valstybės tarnautojui sudėtinga atsižvelgti vien tik į žmogiškąją nuomonę. Reikia atsižvelgti į teisės aktus ir problemą spręsti vadovaujantis įstatymais“, – aiškino A.Pocius ir sakė, kad dar reikia sulaukti lapkričio 29 dienos, kada bus pristatytas aplinkos vertinimas.

Jėgainė ant privačios žemės

Panevėžio rajono vicemeras sakė, kad jėgainė bus statoma ant privačios žemės.

„Ji priklauso Gražvydui Stankūnui. Beje, jis yra ir vienas iš tos jėgainės statytojų. Kai Savivaldybėje lankėsi Šilagalio gyvenvietės atstovai, jie pasakojo, kad nebus viskas gerai. Jie aiškino, kad gyvenvietėje esančios fermos nepasižymėjo tvarka, švara. Todėl jie abejoja, ar pastačius jėgainę tvarka ir švara pasikeis. Be to, abejoja, ar išnyks gyvenvietėje tvyrantys kvapai, nuo kurių riečia nosį. Jie aiškino, kad į tą jėgainę bus vežamos įvairios žemės ūkio bei organinės kilmės atliekos“, – pasakojo A.Pocius ir teigė, kad Šilagalio gyventojai teisūs dėl tvyrančių kvapų ir dėl netvarkingos fermos.

Projektas

Kol kas visas Lietuvoje naudojamas biometanas yra importuojamas iš užsienio šalių tarptautinių sertifikatų keliu ir Lietuvoje negaminamas. Artimiausiais metais situacija turėtų smarkiai pasikeisti – viena pirmųjų biometano dujų gamybos jėgainių iki 2023 metų turėtų iškilti prie Panevėžio, Šilagalyje, netoli magistralės „Via Baltica“.

Biometanas bus saugiai gaminamas iš vietos žemės ūkio bendrovės „Šilagalis“ biologiškai skaidžių atliekų – gyvulių mėšlo ir žemės ūkio bei kitų organinės kilmės atliekų. Į jėgainės statybas ir infrastruktūros sutvarkymą planuojama investuoti 4 mln. eurų.

Projekto iniciatoriai – ekologiškų degalų transportui skatinimo startuolis „Dvire“, maisto atliekų perdirbimo bendrovė „Horeca Sprendimai“, žemės ūkio bendrovė „Šilagalis“, gamtinių dujų (metano), biometano ir vandenilio infrastruktūros transportui sistemų kūrėjai – bendrovė „SG dujos“. Jėgainės projekto įgyvendinimui įkurta bendrovė „Engerta“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius