Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiluma tiekiama, bet žmonės butuose šąla

Nors didieji šalčiai jau praėjo, bet J.Basanavičiaus gatvės gyventojai namuose vaikšto su striukėmis. Į „Šiaulių naujienų“ redakciją kreipėsi J.Basanavičiaus gatvės 55B namo gyventojas. Šiaulietis teigia, kad kambariuose šilumos tik 10–13 laipsnių, kitose patalpose dar šalčiau.
Šiauliai, namas Basanaviciaus 55b
Šiaulių profesinio rengimo centro Statybos ir mechanikos skyriaus katilinė tiekia šilumą ne tik savo įstaigai, bet ir šalia esantiems bendrabučiams. / Vadimo Simutkino ("Šiaulių naujienos") nuotr.

Šaltis laužo kaulus

„Kai termometro stulpeliai buvo nukritę žemiau dvidešimties, su žmona apsivilkdavome striukes ir sėdėdavome. Baisiai šalta. Net dabar, kai atšilo, tenka vilktis du megztinius, mautis dvi poras vilnonių kojinių. Visa laimė, kad naudojamės savo, o ne bendra virtuve, nes patalpos bent kiek apšyla, kai virtuvėje gaminame maistą“, – skundžiasi J.Basanavičiaus gatvės 55B namo gyventojas Kostas Janavičius. Vyriškis teigia, kad negelbėja net pernai padaryti remontai, įdėti plastikiniai langai. Priešingai – šaltis koks buvo, toks ir liko, tik gaila išleistų pinigų, nes visos sienos šlapios, pajuodusios, namuose neįmanoma tverti pelėsių kvapo.

K.Janavičius teigia, kad neiškentęs tokio šalčio, pradėjo rinkti parašus. „Ėjome su žmona pas kaimynus ir rinkome parašus. Kadangi mūsų name dauguma gyventojų nuomojasi patalpas, pavyko surinkti tik 24 tikrųjų šeimininkų parašus. Šį lapą nunešėme UAB „Bendrabutis“ vadovui. Jo atsakymas buvo kategoriškas – junkitės elektrinius šildytuvus. Bet juk čia visiška nesąmonė. Jau ir taip gruodžio mėnesį už šildymą, kurio negavome, suplojau 260 litų, o čia dar prisidėtų elektra“, – sako vyriškis.

Paklaustas, kas kaltas dėl tokios situacijos, K.Janavičius gūžteli pečiais: „Mūsų bendrabučiui šilumą tiekia Šiaulių profesinio rengimo centro katilinė. Mano duomenimis, šio centro direktorius pyksta dėl skolininkų, kurių mūsų name netrūksta, todėl prisuka „kraniuką“.

Kaltas ir UAB „Bendrabučio“ direktorius, kuris viską žada sutvarkyti, bet niekas kaip nejuda, taip nejuda. Tik sąskaitos didėja. Maža to, ir telefono ragelį mėto. Dėl problemos gali būti kalta ir sena mūsų namo šildymo sistema“, – svarsto vyriškis.

Kaltas ir UAB „Bendrabučio“ direktorius, kuris viską žada sutvarkyti, bet niekas kaip nejuda, taip nejuda. Tik sąskaitos didėja.

K.Janavičiaus teigimu, tai ne vienintelė šio bendrabučio bėda. Ilgą laiką Šiaulių profesinio rengimo centras jiems tiekė ir karštą vandenį. „Čia tik pavadinimas „karštas vanduo“. Jis būdavo šiek tiek pašildytas. Bendruomenės susirinkimo metu nutarėme atsisakyti šių paslaugų, įsigijome asmeninius vandens šildytuvus. Liko dar vienas galvos skausmas – beprotiškas šaltis kambariuose“, – sako vyras.

Kas kaltas?

Didžiausia problema kyla dėl to, kad šioje miesto teritorijoje nėra AB „Šiaulių energija“ tinklų, todėl Šiaulių profesinio rengimo centro Statybos ir mechanikos skyriaus katilinė Šiaulių savivaldybės ir bendrabučių gyventojų prašymu tiekia šilumą ne tik mokymo įstaigai, bet ir šalia mokyklos esantiems pastatams – J. Basanavičiaus 51B ir 55B.

Šiaulių profesinio rengimo centro direktoriaus pavaduotojas administracijos ir ūkio reikalams Vladislovas Negreckis sako, kad centras atlieka ne savo pareigas: „Mes esame biudžetinė įstaiga ir negalime būti šilumos tiekėjai. Kad nepaliktume likimo valiai žmonių, deginame dujas savo katilinėje ir taip apšildome ne tik savo pastatą, bet ir juos. Visiems šiluma tiekiama vienodai. Niekas nesiskundžia, tik J. Basanavičiaus 55B namo gyventojai. Galbūt tai jų pačių vidaus sistemų problemos. Juk tai pačios pirmosios šildymo sistemos, niekas nerekonstruota.“

Kadangi Šiaulių profesinio rengimo centras negali būti šilumos tiekėjas, prieš keletą metų buvo pasirašyta sutartis su UAB „Bendrabutis“, kuri yra įrengusi šilumos apskaitos prietaisų ir, bendrabučio gyventojų nuomone, nesąžiningai skaičiuoja mokesčius.

UAB „Bendrabutis“ direktorius Gediminas Kutelis buvo labai nekalbus: „Viskas pas mus padaryta kaip priklauso. Niekas į mane bent šiuo metu nesikreipė, niekas niekuo nesiskundė. Aš jums dabar visko ilgai ir nuobodžiai nepasakosiu, nes reikėtų paaukoti daug laiko. Tą problemą žinome mes, žino gyventojai, visi žino... Judame dideliais žingsniais gera linkme“. Kur juda ir ko siekia, UAB „Bendrabutis“ direktorius nepanoro komentuoti.

Problema kankins dar ne vienerius metus?

Šio konflikto sūkuryje ne kartą atsidūręs Šiaulių savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vaclovas Vingras sako, kad artimiausiu metu situacija kardinaliai nepasikeis. „Žinau, kad Šiaulių profesinio rengimo centras turi Švietimo ir mokslo ministerijos žodinį pažadą, jog bus paskirti 400 tūkstančiai litų seniems prakiurusiems katilams pakeisti. Todėl šilumos tiekimas turėtų būti efektyvesnis“, – tikisi pašnekovas. V. Vingras tikina, kad daugiausiai problemų kyla žiemos atostogų metu, kai Profesinio rengimo centro mokiniai išvyksta ir šiluma būna „prigesinama“. Jei ši problema būtų išspręsta – žiemos metu, V.Vingro nuomone, situacija kur kas pagerėtų.

V.Vingras sako, kad jam ne kartą teko dalyvauti susirinkimuose su šių bendrabučių gyventojais. Ne tik jų, bet ir Profesinio rengimo centro atstovų nuomone, geriausia būtų, jei šie du pastatai turėtų savo katilinę. Tačiau tam reikia daug lėšų, maža to, reikėtų įrengti šilumos tinklus šiame rajone. Todėl tai nukeliama tolimesniam laikui, kai galbūt Gubernijos pramoniniame rajone atsiras nepriklausomas šilumos tiekėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius