Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slovakijos ekonomikos ministras: esame pasirengę Rusijai už dujas mokėti rubliais

Slovakijos ekonomikos ministras Richardas Sulikas pareiškė, kad šalis yra pasirengusi už tiekiamas dujas mokėti rubliais, kaip reikalauja Rusija. Apie tai skelbia pravda.ua, remdamasis ministro interviu RTVS televizijos kanalui.
„Gazprom“
„Gazprom“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip sako Slovakijos ekonomikos ministras šalies vyriausybė jau dabar stengiasi diversifikuoti energijos išteklių tiekimą, tačiau dabar ji negali atsisakyti rusiškų dujų.

„Kad neatsisakytume dujų, mokėsime Rusijos valiuta, nebent susitarsime kitaip“, – sakė R.Sulikas.

Kartu jis pripažįsta, kad dėl tokio „pernelyg pragmatiško požiūrio“ vyriausybė gali sulaukti kritikos.

Paskutinę kovo dieną Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė dekretą, kuriame buvo teigiama, kad nuo balandžio 1 d. užsienio pirkėjai už rusiškas dujas turės mokėti rubliais, o jei mokėjimai nebus atlikti, sutartys bus sustabdytos.

„Norėdami pirkti rusiškas gamtines dujas, jie turės atidaryti sąskaitas rubliais Rusijos bankuose. Būtent iš šių sąskaitų nuo rytojaus bus mokama už tiekiamas dujas“, – remdamasis „Reuters“, V.Putiną cituoja „The Guardian.“

Kaip rašo BBC, tai reiškia, kad Vakarų šalių vyriausybės turės atsidaryti sąskaitą „Gazprom“ banke ir pervesti į ją eurus arba dolerius.

į tokį V.Putino sprendimą greitai sureagavo Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir kitos šalys, kurios pareiškė, kad neketina už rusiškas dujas mokėti rubliais.

Šeštadienį Lietuvos Energetikos ministerija pranešė, kad siekdama visiškos energetinės nepriklausomybės nuo rusiškų dujų, reaguodama į Rusijos energetinį šantažą Europoje bei sukeltą karą Ukrainoje, Lietuva visiškai atsisakė rusiškų dujų.

Anot ministerijos, Lietuvos dujų perdavimo sistema nuo šio mėnesio pradžios veikia be rusiškų dujų importo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius