-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Societe Generale“ analitikas: „Gazprom“ gali sumažinti dujų kainą Europai

Rusijos „Gazprom“, didžiausia dujų Europai tiekėja, greičiausiai sumažins Europos pirkėjams nustatytas dujų kainas, siekdama užvilkinti konkurentų, tokių kaip Azerbaidžano įmonės „Šach Deniz“, atėjimą į šią rinką, teigia Prancūzijos banko „Societe Generale“ analitikas.
Gazprom
Gazprom / Scanpix / Postimees.ee

Dujų gavyba Europoje mažėja, tiekimas iš Norvegijos iki 2015 metų pabaigos nedidės, o dujų importas iš Alžyro toliau mažėja, todėl rusiškų dujų importas į Europą toliau didės, teigia Thierry Brosas.

Jo skaičiavimais, dujų paklausa Europoje kitąmet padidės, o toliau, jei oro sąlygos bus normalios, nebeaugs.

Rusija galėtų užtikrinti, kad naujų tiekėjų ar konkurentų atėjimo į Europos rinką grėsmė atsirastų tik po 2020 metų. Dėl mažesnių kainų Europoje naujos įmonės taptų mažiau patrauklios, - teigia analitikas.

„Šiomis paklausos neaugimo aplinkybėmis „Gazprom“ strategija šiek tiek sumažinti savo kainas ir tokiu būdu užtikrinti, kad alternatyvus tiekimas atsirastų tik po 2020 metų, atrodo visiškai prasminga“, – sakė analitikas.

Dėl mažesnių kainų tiekti dujas Europai Azerbaidžano įmonei „Šach Deniz“ ir JAV suskystintų gamtinių dujų gamykloms būtų „mažiau patrauklu“, rašoma analitiko komentaruose.

„Rusija galėtų užtikrinti, kad naujų tiekėjų ar konkurentų atėjimo į Europos rinką grėsmė atsirastų tik po 2020 metų. Dėl mažesnių kainų Europoje naujos įmonės taptų mažiau patrauklios“, – mano analitikas.

Prognozuojama, kad „Gazprom“ valdoma Europos rinkos dalis, 2010 metais smukusi iki 22 proc., 2016–2018 metais gali pasiekti aukščiausią maždaug 29 proc. lygį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius