-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Statoil“ džiaugiasi galimybe dirbti su Lietuva

„Litgas“ derasi su Norvegijos energetikos įmone „Statoil“ dėl gamtinių dujų tiekimo SGD terminalui. Sutartį su „Statoil“ tikimasi pasirašyti vasarą. Premjeras Algirdas Butkevičius sakė, kad „Statoil“ dujas Lietuvai parduos mažesne nei rinkos kaina. Tačiau tai nereiškia, kad jos kainuos pigiau nei „Gazprom“ Lietuvai tiekiamos dujos. Tuo metu „Statoil“ dujų kainos neatskleidžia, bet džiaugiasi, kad tieks dujas Klaipėdos SGD terminalui.
„Statoil“ biuras
„Statoil“ biuras / Statoil Øyvind Hagen/„Statoil“ nuotr.

„Galiu pasakyti, kad kaina suskystintų dujų pasaulio rinkoje yra žinoma. Ir aš džiaugiuosi, kad „Litgas“ susiderėjo su „Statoil“, kad Klaipėdos terminalui būtų tiekiamos suskystintos dujos pigesne – noriu pabrėžti dar kartą – pigesne kaina penkerius metus, lyginant su vidutine kaina pasaulinėje suskystintų gamtinių dujų rinkoje“, – antradienį Vyriausybėje sakė Algirdas Butkevičius.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius

Tačiau į klausimą, ar „Statoil“ tiekiamų dujų kaina bus didesnė už „Gazprom“ dujas, premjeras neatsakė.

„Apie procentus nekalbėkim, nes tai yra investicijos, investicinė grąža, mums svarbiausia užtikrinti energetinį saugumą, ką mes būsime pasiekę šių metų pabaigoje, – diversifikuoti dujų rinką ir taip pat turėt kitą dujų tiekėją, kas mums leidžia derybose šiek tiek lengviau siekti užsibrėžtų tikslų ir geresnio rezultato“, – teigė premjeras.

Džiaugiasi galimybe

„Mums tai yra gera galimybė, esame patikimas dujų tiekėjas jau ne vieną dešimtmetį“, – 15min.lt sakė Mortenas Eekas, „Statoil“ komunikacijos skyriaus atstovas.

Jis patvirtino, kad šiuo metu derasi su „Litgas“ dėl dujų tiekimo Klaipėdos SGD terminalui. Pasak jo, susitarta dėl dujų tiekimo Lietuvai bus jau netrukus.

Øyvind Hagen/„Statoil“ nuotr./Mortenas Eekas
Øyvind Hagen/„Statoil“ nuotr./Mortenas Eekas

„Tikimės, kad tai įvyks labai greitai“, – sakė Mortenas Eekas. Jei pasiekimas bus sutartas, dujos SGD terminalą pasieks laivais. Kol kas neaišku, kokios dujos keliaus į Lietuvą. M.Eekas sakė, kad dujos gali būti vežamos iš Norvegijos šiaurės, tačiau „Statoil“ neatmeta galimybės dalį jų nusipirkti ir rinkoje.

M.Eekas, paklaustas, kokia galėtų būti dujų kaina, sakė šio klausimo komentuoti negalintis. Taip pat kol kas nėra aišku, ar Lietuvoje lankysis „Statoil“ atstovai.

Komercinės detalės jau žinomos

„Litgas“ 15min.lt informavo, kad su „Statoil“ yra siekiama pasirašyti 5 metų trukmės sutartį, kuria įmonė įsipareigotų tiekti terminalui 0,54 mlrd. kub. metrų gamtinių dujų kasmet.

Komercinės ir kitos pagrindinės sutarties sąlygos jau yra suderintos ir jos nebesikeis, tačiau galutinės sutarties detalės dar yra derinamos. Sutartį su „Statoil“ siekiama pasirašyti vasaros viduryje.

Kiek galėtų kainuoti „Statoil“ tiekiamos dujos, kol kas nėra atskleidžiama. Taip pat „Litgas“ dar nesako, kas bus kiti dujų SGD terminalui tiekėjai. „Litgas“ papildomai derina bendrąsias, neįpareigojančias prekybos SGD sutartis. Šiuo metu yra patvirtintos 6 tokios neįpareigojančios bendrosios sutartys, tačiau jų bus ir daugiau. Jos leis prekiauti neatidėliotinų sandorių (SPOT) rinkoje.

Sieks užpildyti nišas

Kaip anksčiau rašė 15min.lt, be dujų tiekimo SGD terminalui, „Litgas“ ketina pardavinėti dujas ir komerciniams vartotojams – atvežtos ir išdujintos SGD turėtų pasiekti ne tik Lietuvos, bet ir kitų Baltijos valstybių komercinius vartotojus.

„Litgas“ planuoja konkuruoti ir kitose SGD verslo nišose – tokiose kaip degalų tiekimas laivams. 2015 metais Baltijos ir Šiaurės jūrose įsigalios griežtesni taršos reikalavimai. Vadinasi, laivai turės įprastinį kurą keisti į švaresnį. Laivybos kompanijoms teks naudoti arba gerokai švaresnį dyzeliną, instaliuoti  sudėtingesnius dūmų valymo filtrus arba pradėti vartoti SGD. 

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./„Litgas“ vadovas Dominykas Tučkus
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./„Litgas“ vadovas Dominykas Tučkus

„Litgas“  generalinis direktorius Dominykas Tučkus tikisi, kad kompanijos rinksis suskystintas dujas – į Klaipėdos uostą atplaukiantys laivai galės įsigyti jiems reikalingą kiekį SGD.

„Pastaroji verslo niša bus gana nauja, nes Baltijos ir Šiaurės jūrose nuo 2015 metų  įsigalios griežtesni reikalavimai sieros junginių išmetimui iš laivų. SGD šioje rinkoje turi didelių perspektyvų“, – sakė D.Tučkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius