Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stebuklas: „Orlen Lietuva“ jau savaitę pigina degalus, bet degalinės juos pabrangino

Lietuvoje vėl susiklostė paradoksali situacija, kai degalinių tinklai didina kainą, nors „Orlen Lietuva“ ją mažina. Benzino ir dyzelino pardavėjai dažnai teigia, kad naftos ir degalų kainos – beveik nesusijusios tarpusavyje, nes viską lemia tarptautinė paklausa. Tačiau šįkart teisintis sunkiau – tinklai degalus perka iš „Orlen Lietuva“, kuri kainą mažina jau daugiau nei savaitę. Tačiau degalinėse – atvirkštiniai pokyčiai.
Dyzelinas
Dyzelinas / AB „Neste“ nuotr.

Kainos – visiškai į skirtingas puses

Mažeikių naftos perdirbimo gamykla benziną ir dyzeliną pradėjo piginti dar spalio 27 dieną, o nuo to laiko iki lapkričio 3-iosios didmeninė dyzelino kaina krito 5 centais – nuo 96 iki 91 cento už litrą.

Tai yra pakankamai staigus kritimas, mes į tai žiūrime atsargiai. Jei tokia tendencija išsilaikys ilgiau, kainos mažės ir degalinėse, – tvirtino V.Šukys.

Benzinas nuo spalio 27 dienos atpigo 3 centais – nuo 1 euro iki 97 centų. Per savaitę „Brent“ naftos kaina krito nuo 50 iki 47 JAV dolerių už barelį.

Lietuvos degalinių tinklai beveik visus degalus perka iš „Orlen Lietuva“.

Nepaisant to, Vilniuje šią savaitę benzino ir dyzelino kainos nemažėjo, o išaugo.

Benzino kaina „Lukoil“ tinkle per savaitę padidėjo 5 centais iki 1,377 euro, „Statoil“ – 4,1 cento iki 1,139 euro, o „Orlen“ – 5 centais iki 1,146 euro.

Dyzelino kaina „Lukoil“ išaugo 5 centais iki 1,037 euro, „Statoil“ tinkle – 4,1 cento iki 1,039 euro, o „Orlen“ – 5 centais iki 1,046 euro.

Savaitė – per trumpas laikotarpis?

Kaip 15min teigė Lietuviškų degalinių sąjungos vykdantysis direktorius Vidas Šukys, spalio mėnesį didmeninės kainos kilo. Todėl vienos savaitės krytis esą nepakankamas.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Vidas Šukys
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Vidas Šukys

„Spalį dirbome su minimaliomis maržomis. Pastarąją savaitę didmeninės kainos iš tiesų sumažėjo, bet tai yra pakankamai staigus kritimas, mes į tai žiūrime atsargiai. Jei tokia tendencija išsilaikys ilgiau, kainos mažės ir degalinėse“, – tvirtino V.Šukys.

Pasak jo, vienos savaitės tendencija dar negali veikti kainų degalinėse. Be to, degalų prekeiviai turi ir kitą paaiškinimą, kodėl nepigina degalų.

„Skelbiama didmeninė kaina yra vidutinė prie 15 laipsnių šilumos. Kai mes Mažeikiuose perkame degalus, kaina paskaičiuojama jau kitokia, nes kai šalta – kitas degalų tankis“, – sakė sąjungos vadovas.

Siūlo vienodą kainą

Kol degalų kainos Lietuvoje išlieka pakankamai stabilios, atsiranda vis daugiau išsišokėlių, kurie bando persivilioti pirkėjus. Jokių nuolaidų kortelių neturintis ir tik grynaisiais priimantis tinklas „Jozita“ išlieka vienas pigiausiai degalus parduodančių tinklų. Pavyzdžiui, Kaune penktadienį litras dyzelino kainavo 93 centus.

Kiti mažieji tinklai imasi kitokių gudrybių. Pavyzdžiui, degalinių tinklas „Skulas“ paskelbė taikantis tokią pačią kainą tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims.

„Skulo“ degalinė
„Skulo“ degalinė

„Nekonkuruojame su didžiausiais tinklais, todėl norėjome padaryti vienodas kainas tarp juridinių ir fizinių klientų” – sakė degalinių tinklo projektų vystytojas Benas Majauskas.

Pasak jo, daug patogiau ir pardavėjui, ir pirkėjui, kai galutinė kaina matyti reklaminiame stende ir ji ženkliai mažesnė nei kitur jau pritaikius nuolaidas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius