-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suomijos energetinė priklausomybė nuo Rusijos – perdėta

Suomija nėra taip priklausoma nuo energetinių išteklių iš Rusijos, kaip dažnai tikinama, mat beveik visi ištekliai gana nesunkiai gali būti pakeisti alternatyviais, rašo „Helsinki Times“.
„Nordbalt“ elektros jungtis
„Nordbalt“ elektros jungtis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Energetinė priklausomybė nuo Rusijos neturi būti perdėta ar demonizuojama, aiškino  Ilkka Kananenas, buvęs vadovas nacionalinės agentūros, atsakingos už energijos tiekimą kritiniais atvejais.

Agentūra atsakinga už energijos išteklių tiekimo saugumo sistemos palaikymą ir vystymą. Buvęs jos vadovas apie veiklą kalba ką tik išleistoje knygoje.

Suomija yra vertinama smarkiai nuo Rusijos energetiškai priklausoma valstybė. Energetinių išteklių importas iš Rusijos sudaro apie 60 proc. viso importo. Suomija iš Rusijos perka naftą, anglį, gamtines dujas, branduolinį kurą ir elektrą.

„Ukrainos krizės kontekste buvo kalbama, kad Rusija yra mums pavojinga. Bet ji nėra, nes mes turime atsarginių sistemų. Jos buvo sukurtos specialiai tam, kad mes nebūtume priklausomi nuo vieno tiekėjo ir jo veiksmų“, – sako jis.

Kalbant apie priklausomybę nuo Rusijos, pabrėžiamas naftos ir gamtinių dujų importas, tačiau I.Kananenas tiki, kad ekonomikos varikliai suktųsi ir tuo atveju, jeigu šių žaliavų importas iš Rusijos visiškai sustotų.

„Žaliavoms, importuojamoms iš Rusijos, yra alternatyvų“, – sakė jis, ir pridūrė, kad yra tam tikrų niuansų.

Suomijoje gamtinių dujų dalis visame energetikos išteklių vartojime nusmuko iki 7 proc. dėl to, kad rusiškos gamtinės dujos yra brangios.

Suomija yra pasiruošusi ir tam atvejui, jeigu iš Rusijos visiškai nebegautų gamtinių dujų. Nuo jų importo priklausoma pramonė pereitų prie alternatyvių energijos šaltinių, daugiausia mazuto. Namų ūkiai ir visiškai nuo gamtinių dujų priklausantis verslas gautų pakaitinių dujų iš Porvo jėgainės. Be to, dujos gali būti importuojamos, pavyzdžiui, per SGD terminalus.

Naftos perdirbimo gamyklos esą gali pakankamai lengvai rasti kitų naftos tiekėjų. Kuro branduoliniams reaktoriams vietos rinkoje užtektų daugiau nei metams, daugiau jo būtų galima gauti tarptautinėje rinkoje.

„Vargu ar pritrūktų anglies. Tai nėra retai pasitaikantis resursas ir todėl nėra aršių politini debatų centre, priešingai nei nafta“, – kalbėjo I.Kananenas.

Suomija taip pat priversta importuoti elektrą.

„Priklausomybė nuo elektros importo nereiškia priklausomybės nuo Rusijos. Elektra dabar daugiausia importuojama iš Šiaurės elektros rinkos“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius