Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suskystintų dujų terminalas smarkiai apribos Rusijos įtaką Baltijos valstybėse

Lietuvos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo atplaukimas į Klaipėdos jūrų uostą sumažins Baltijos valstybių priklausomybę nuo rusiškų gamtinių dujų, taigi ir nuo Maskvos.
Suskystintų gamtinių dujų terminalo statybos
Suskystintų gamtinių dujų terminalo statybos / BFL/Ingos Juodytės nuotr.

Vykusiai pavadintas „Independence“, SGD terminalas, dydžio sulig trimis futbolo stadionais, į Klaipėdą įplauks kitą pirmadienį, spalio 27 dieną. Jis atvyksta labai laiku – Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įspėjo, kad Europoje galimi gamtinių dujų tranzito sutrikimai žiemą, jeigu Ukraina su Maskva neišspręs savo ginčo dėl skolų, AFP informaciją cituoja „Channel News Asia“.

SGD terminalas suteikia Lietuvai galimybę importuoti iki 4 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų per metus iš tokių šaltinių kaip Norvegijos „Statoil“. Tai yra žymiai daugiau nei 2,7 mlrd. kubinių metrų dujų – tiek pernai Lietuva pirko jų iš Rusijos.

SGD terminalas suteikia Lietuvai galimybę importuoti iki 4 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų per metus iš tokių šaltinių kaip Norvegijos „Statoil“. Tai yra žymiai daugiau nei 2,7 mlrd. kubinių metrų dujų – tiek pernai Lietuva pirko jų iš Rusijos. Taigi terminalo pajėgumų dar pakaktų ir Latvijai bei Estijai.

Nepaisant to, kad prisijungė prie NATO ir ES 2004 metais, Lietuva liko absoliučiai priklausoma nuo rusiškų gamtinių dujų, kas buvo 1990 griuvusios Sovietų Sąjungos palikimas. Tris milijonus gyventojų turinti valstybė kitąmet iš „Statoil“ įsigis 0,54 mlrd. kubinių metrų dujų – maždaug penktadalį valstybėje sunaudojamo gamtinių dujų kiekio.

Tarp Maskvos ir Vilniaus jau kelerius metus dėl gamtinių dujų kainos tvyro įtampa. Lietuva įsitikinusi, kad valstybės monopolininkas „Gazprom“ piktnaudžiavo savo dominuojančia padėtimi ir dirbtinai pakėlė dujų kainą. Ji yra konfidenciali, tačiau energetikos ministras Rokas Masiulis AFP sakė, kad Lietuva mokėjo didžiausią kainą visoje Europos Sąjungoje kelerius metus.

Vilnius sudėjęs rankų nesėdėjo. Be SGD terminalo, Lietuva dar paprašė ES pradėti „Gazprom“ veiklos tyrimą ir pradėjo arbitražo Stokholme procesą.

„Gazprom“ kontraktas su Lietuva baigiasi kitų metų pabaigoje. Kompanija greičiausiai ir toliau liks pagrindinė dujų tiekėja Lietuvai, tačiau konkurencija pakoreguos kainas ir užtikrins energetinį saugumą, taip pat sumažins Maskvos įtaką regione.

R.Masiulis sakė, kad Lietuvos laukia svarbios derybos su suskystintų gamtinių dujų tiekėjais ir „Gazprom“.

„Blogiausiu atveju, mes galima visas mums reikalingas dujas nusipirkti iš SGD terminalo“, – sakė R.Masiulis.

SGD terminalo statyboms artėjant prie pabaigos, „Gazprom“ sutiko dujų kainą sumažinti penktadaliu.

„Gazprom“ visada neigė, kad piktnaudžiavo padėtimi Lietuvoje ir įspėjo, kad SGD terminalas nebus pigus.

„Jeigu Lietuvos vartotojai yra pasiryžę daug sumokėti už tai, kad sumažintų savo priklausomybę, tai yra jų reikalas“, – sakė „Gazprom“ atstovas žiniasklaidai Sergejus Kuprijanovas.

Lietuvos valstybei priklausančios „Litgas“ atstovai sakė, kad SGD terminalo tiekiamų dujų kainos priklausys nuo rinkos. 294 metrų ilgio terminalas taip pat suteiks Lietuvai politinės įtakos Rusijos atžvilgiu jau dabar, kai Maskvos įsikišimas į Rytų Ukrainą sukėlė Baltijos valstybių nerimą.

„Rusijos monopolio demontavimas atima dar vieną Rusijos įtakos Lietuvai instrumentą“, – sakė Rytų Europos studijų centro analitikas Marius Laurinavičius.

Lietuvos ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius neseniai JAV viceprezidentui Joe Bodenui pasakė, kad SGD terminalas Lietuva de facto reiškia energetinę nepriklausomybę ir integraciją į kontinentinės Europos rinką.

Rusijos monopolio demontavimas atima dar vieną Rusijos įtakos Lietuvai instrumentą, – sakė M.Laurinavičius.

Lietuvos kaimynės Estija ir Latvija, taip pat ES ir NATO narės, priklausomos nuo rusiškų dujų, taip pat galėtų pasinaudoti terminalu kaip alternatyviu šaltiniu. Latvija turi galimybę saugoti daugiau nei metams reikalingą dujų kiekį, o Estijai pakanka savo skalūnų.

Baltijos valstybės ir Suomija taip pat derasi su Briuselio dėl ES finansuojamo terminalo Suomijos įlankoje statybos. Priešingai nei Lenkija, Slovakija, Austrija ar Vengrija, Baltijos trio nepajuto „Gazprom“ gamtinių dujų tiekimo sumažėjimo šį rudenį.

Rusija Ukrainai atjungė dujas birželio viduryje, provakarietiškai valdžiai pradėjus vadovauti Ukrainoje. Kijevas buvo apkaltintas, kad nesusimoka skolų. Europos Sąjunga, kuri ketvirtadalį suvartojamų dujų gauna iš Rusijos, siekia susitarimo, kad Rusijos dujos į Europą tekėtų per Ukrainą be trikdžių šią žiemą. Kadangi Rusija privalo tiekti dujas savo eksklavui Kaliningradui per Lietuvą, pastarajai dujų tiekimas, vargu, ar bus nutrauktas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius