Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šylantys orai balandį mažino elektros kainą 

Vidutinė balandžio mėn. elektros energijos kaina „Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje, palyginti su  kovu, mažėjo 13 proc. ir siekė 40,18 eurų už megavatvalandę (Eur/MWh). Kainų pokytį lėmė aukštesnė oro temperatūra, mažinusi energijos paklausą.  
Elektromobilis
Elektromobilis / 123rf.com

Nepaisant mažesnės nei kovo mėnesį energijos kainos, balandžio mėnesio elektros kainos vidurkis buvo didesnis nei tą patį mėnesį ankstesniais metais. Tai lėmė mažesnė energijos gamyba Skandinavijos atominėse elektrinėse, kritusi generacija hidroelektrinėse bei vėjo elektrinėse ir mėnesio pabaigoje užfiksuoti elektros jungties su Švedija „NordBalt“ pralaidumo ribojimai.

„Energijos kaina šių metų balandį buvo aukščiausia nuo „NordBalt“ jungties veiklos pradžios 2016 metais – lyginant su balandžiu pernai ir užpernai. Jungties pralaidumai buvo ribojami balandžio 22–30 dienomis, todėl Lietuvos nepasiekė pigesnė energija iš Švedijos 4-osios kainų zonos. Kainai neigiamos įtakos turėjo ir, lyginant su 2017 m. balandžiu, 7 proc. mažėjusi energijos generacija Skandinavijos atominėse elektrinėse bei 14 proc. mažesnė gamyba vėjo elektrinių“, – sako laikinai nepriklausomo elektros tiekėjo „Energijos tiekimas“ direktorės pareigas einanti Diana Kazakevič.

4-ojoje Švedijos kainų zonoje, kurią su Lietuva jungia „NordBalt“, vidutinė balandžio mėnesio energijos kaina siekė 38,93 Eur/MWh ir buvo 13 proc. mažesnė nei kovą. Energijos kainų skirtumas tarp Lietuvos ir Švedijos kainų zonų balandį sudarė 1,25 Eur/MWh ir buvo 0,13 Eur/MWh aukštesnis nei kovą.

Kitų Baltijos šalių kainų zonose kainos buvo kiek žemesnės nei Lietuvoje. „Nord Pool“ biržos Estijos kainų zonoje energijos kaina siekė 39,88 Eur/MWh, Latvijos – 40,03 Eur/MWh.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius