Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TATENA baigė misiją, skirtą įvertinti radioaktyviųjų atliekų ir panaudoto branduolinio kuro tvarkymą Lietuvoje

Lietuva sėkmingai įgyvendino viso panaudoto branduolinio kuro išvežimą iš Ignalinos AE dviejų blokų į sauso panaudoto kuro saugyklas bei kokybiškai atlieka elektrinės išmontavimo darbus, teigia Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) ekspertai, baigę dešimties dienų integruotą misiją, rašoma ministerijos pranešime spaudai.
Naujoji panaudoto branduolinio kuro saugykla
Naujoji panaudoto branduolinio kuro saugykla / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Jos metu buvo vertinama, kaip Lietuvoje tvarkomos radioaktyviosios atliekos ir panaudotas branduolinis kuras.

Misijos atstovai Energetikos ministerijos vadovybei pristatė pirminio vertinimo rezultatus. Ekspertai taip pat teigiamai įvertino vykdomą nacionalinės radioaktyviųjų atliekų tvarkymo infrastruktūros plėtrą bei Lietuvos demonstruojamą profesionalią komunikaciją su suinteresuotomis šalimis.

„Tai yra didelė atsakomybė – turime laiku ir saugiai sutvarkyti radioaktyvias atliekas, kad nepaliktume šios naštos ateities kartoms. Tuo pačiu tai ir unikalus projektas, kurio metu sukaupta patirtis mūsų specialistams leis dalyvauti analogiškuose branduolinių objektų eksploatavimo nutraukimo projektuose visame pasaulyje. ARTEMIS misijos rekomendacijos ir pasiūlymai padės dar labiau pagerinti branduolinę ir radioaktyvių atliekų tvarkymo saugą,” – sakė energetikos viceministras Albinas Zananavičius.

Radioaktyviųjų atliekų ir panaudoto kuro tvarkymo, eksploatavimo nutraukimo ir atkūrimo integruotos peržiūros tarnybos (ARTEMIS) komanda vertinimus Lietuvoje atliko siekdama užtikrinti, kad šalis sėkmingai vykdytų nacionalinius įsipareigojimus Europos Sąjungai (ES) dėl saugaus ir tausaus minėtų medžiagų tvarkymo, kurios, prižiūrimos neteisingai, gali sukelti pavojų žmogui ir aplinkai.

Vadovaujantis TATENA saugos standartais bei tarptautine gerąja praktika, ARTEMIS komanda Lietuvai pateikė rekomendacijas, kuriomis vadovaujantis būtų užtikrinamas dar sklandesnis ir efektyvesnis veiksmų įgyvendinimas.

Siekiant aiškumo, Energetikos ministerijai specialistai pateikė siūlymą nacionalinės politikos elementus sujungti į vieną dokumentą. Ekspertų teigimu, ministerijai taip pat verta atkreipti dėmesį į savo Plėtros programos finansinių prognozių atnaujinimą, atsižvelgiant į galimas rizikas bei infliaciją.

Tuo tarpu Vyriausybei rekomenduojama peržiūrėti veiklos, planuojamos po 2030 m., finansavimo sistemą, siekiant užtikrinti pakankamus finansinius išteklius, kurie būtų panaudojami saugiam ilgalaikiam radioaktyviųjų atliekų tvarkymui bei jų atsikratymui.

Numatoma, kad galutinę misijos ataskaitą, kuri bus skelbiama viešai, ARTEMIS atstovai Lietuvos Vyriausybei pateiks maždaug po dviejų mėnesių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius