Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 29 /21:58

Tauragės šilumos tinklai dėl 33 mln. litų sutarties su „Timbex“ apskųsti prokurorams, įmonės kaltinimus neigia

Bendrovės Tauragės šilumos tinklai 33 mln. litų vertės sutartį su biokuro tiekėja „Timbex“ gali tirti prokurorai – Generalinės prokuratūros prašoma įvertinti, ar nėra pagrindo viešajam interesui ginti. Tauragės šilumos tinklų vadovas ir „Timbex” kategoriškai neigia, kad biokuro kaina yra dukart didesnė nei vidutinė rinkos kaina.
Dujų vamzdžiai
Vamzdžiai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Parlamentarai liberalas Remigijus Šimašius ir konservatorius Stasys Šedbaras kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir Klaipėdos apygardos prokuratūrą dėl šių metų gegužę galbūt „nesąžiningos Tauragės šilumos tinklų vykdytos biokuro viešojo pirkimo procedūros“.

Seimo nariai prokurorams pateikė Tauragės rajono savivaldybės tarybos nario Dariaus Stankaus raštą, kad Tauragės šilumos tinklai, organizuodami konkursą, galėjo dirbtinai riboti tiekėjų konkurenciją ir biokurą šilumos gamybai nupirko brangiau nei rinkos kaina.

Politikų duomenimis, bendrovė apie biokuro pirkimą paskelbė „Valstybės žiniose“, tačiau apie tai nepranešė Viešųjų pirkimų tarnybai. Gali būti, kad dėl to informaciją apie skelbiamas derybas žinojo ir pasiūlymą pateikė vienintelis tiekėjas – bendrovė „Timbex“.

„Šio pirkimo aplinkybės kelia labai rimtų įtarimų. Sutartis sudaryta ilgam laikui prieš pat biokuro biržos pradžią. Be to, “Valstybės žinių„ popieriniame variante informacija paskelbta su kitu kodu, o konkurse dalyvavo vienintelis tiekėjas, kuris turėjo santykių su Socialdemokratų partija, kurios narys yra Šilumos tinklų vadovas“, – BNS sakė R.Šimašius.

Šilumos tinklų direktorius Vaclovas Karbauskis gegužės 15 dieną pasirašė 4 metų trukmės 26,998 mln. litų vertės (32,668 mln. litų – su PVM) sutartį su „Timbex“.

Kitų biokuro rinkoje veikiančių tiekėjų skaičiavimais, šilumos tinklai įsipareigojo pirkti biokurą beveik dvigubai didesne nei rinkos kaina.

Tauragės šilumos tinklų vadovas, buvęs Seimo narys V.Karbauskis atmetė įtarimus ir dėl esą per didelės biokuro kainos. Pasak jo, šilumos tinklai už biokurą mokės mažiau nei šiuo metu rinkos vidutinė kaina.

„Atsakant į tuos klausimus, kuriuos kelia Seimo nariai, tai viskas yra melas ir viskas yra nesąmonė“, – BNS sakė V.Karbauskis.

„Timbex” vėliau išplatintame pranešime kategoriškai paneigė, kad Tauragės šilumos tinklams parduos biokurą už dvigubai didesnę nei vidutinė rinkos kaina – suderėta pardavimo kaina yra 77,88 lito už megavatvalandę – tai yra vidutinė ar net žemesnė už vidutinę biokuro kaina, susiformavusi Žemaitijos regione.

Anot jo, apie numatomą biokuro pirkimą paskelbta, laikantis 2003 metų Vyriausybės nutarimo.

„Informuoti Viešųjų pirkimų tarnybos mums nereikėjo“, – tvirtino V.Karbauskis.

Jo teigimu, iš pradžių informacija buvo įdėta į jų bendrovės interneto svetainę – iš karto to ėmė skambinti potencialūs biokuro tiekėjai, teiravosi apie planus, reikalavimus. V.Karbauskis apgailestavo, kad prieš siųsdami raštą prokurorams, parlamentarai jam nepaskambino ir nepasidomėjo.

„Galėjo paskambinti, paklausti, ką pridarėte. Vietos politikas paskambino R.Šimašiui, pasakė, kad V.Karbauskis blogai daro, o tas jau į prokuratūrą rašo“, – piktinosi Tauragės šilumos direktorius.

Pagal Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos internetiniame tinklalapyje www.regula.lt skelbiamas vidutines kainas, biokuro kaina šių metų balandį buvo 71,59 lito už megavatvalandę (kai su biokuro tiekėjais atsiskaitoma už pagamintą šilumos kiekį). Tuo metu Tauragės šilumos tinklai, pirminiais skaičiavimais, jį pirks už 120 litų, teigia R.Šimašius ir S.Šedbaras

„Prašau įvertinti šiuos faktus viešojo intereso požiūriu, o jeigu pasitvirtins informacija dėl skelbimo, turėtų būti įvertinta, ar tai nėra piktnaudžiavimas tarnyba“, – teigė R.Šimašius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius