Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TEA: atsinaujinančių šaltinių energetikos vystymas turėtų spartėti

Pasaulinis elektros gamybos iš atsinaujinančių energijos šaltinių augimas spartėja, tačiau procesą reikia dar labiau pagreitinti, kad būtų pasiekti užsibrėžti nulinių anglies dioksido emisijų tikslai, trečiadienį pareiškė Tarptautinė energetikos agentūra (TEA).
Vėjo energija
Vėjo energija / 123RF.com nuotr.

Naujausioje ataskaitoje apie šį sektorių agentūra nurodė, kad šiemet naujų elektros gamybos iš atsinaujinančių energijos šaltinių pajėgumų apimtis turėtų pasiekti rekordinius 290 gigavatų (GW).

Tikimasi, kad per ateinančius penkerius metus atsinaujinančių energijos šaltinių pajėgumai didės 50 proc. greičiau nei 2015–2020 metų laikotarpiu.

Numatoma, kad per penkerius metus pasauliniai elektros gamybos iš atsinaujinančių energijos šaltinių pajėgumai padidės 60 proc. nuo 2020 metų lygio iki 4,8 tūkst. gigavatų, pranešė TEA.

Palyginimui, tai prilygsta dabartiniams bendriems pasauliniams iškastinio ir branduolinio kuro pajėgumams, pridūrė agentūra.

Visgi TEA, konsultuojanti išsivysčiusias šalis energetikos politikos klausimais, teigė, kad „net ir šis spartesnis pajėgumų didinimas gerokai atsiliks nuo to, ko reikia pasauliui, kad iki amžiaus vidurio būtų pasiektos nulinės emisijos“.

Įvairios šalys yra užsibrėžusios tikslus pasiekti nulinius anglies dioksido išmetimus, kad pasaulio temperatūros kilimas būtų išlaikytas gerokai žemiau dviejų laipsnių, kaip nustatyta 2015 metų Paryžiaus klimato susitarime.

Pasak organizacijos, norint pasiekti šį tikslą, atsinaujinančios energijos pajėgumai turėtų augti beveik dvigubai greičiau, nei tikimasi.

TEA teigia, kad vyriausybės galėtų dar labiau paspartinti atsinaujinančių energijos šaltinių augimą, palengvindamos leidimų išdavimą, integravimą į elektros tinklus ir prieigą prie finansavimo.

Augančios žaliavų kainos turi dvejopą poveikį atsinaujinančioms energijos šaltiniams.

„Šiandien regimos aukštos prekių ir energijos kainos kelia naujų iššūkių atsinaujinančių energijos šaltinių pramonei, tačiau dėl padidėjusių iškastinio kuro kainų atsinaujinantys energijos šaltiniai tampa dar konkurencingesni“, – sakoma TEA vykdomojo direktoriaus Fatiho Birolio pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius