Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismo sprendimas yra, bet atliekų deginimo gamyklos statybos neprasideda – leidimus dar turės išduoti Aplinkos ir Ūkio ministerijos

Vilniaus savivaldybės ir Statybų inspekcijos ginčas dėl atliekų deginimo gamyklos statybų sostinėje baigėsi taikos sutartimi. Tai turėjo atverti kelią gamyklos statybos, tačiau statytojai, koncernui „Icor“ priklausanti įmonė „Reenergy“, tikina, kad taip toli gražu nėra – per teisminių ginčų laiką pasikeitė tvarka, tad reikės gauti papildomų leidimų.
Taip atrodys būsimoji Energijos iš atliekų jėgainė
Taip turėtų atrodyti būsimoji Energijos iš atliekų jėgainė / „Reenergy“ vizualizacija

Teismas trečiadienį paskelbė, kad ginčas dėl atliekų deginimo gamyklos Vilniuje išspręstas taikiai po to, kai Energetikos inspekcija patikrino gamyklos projektą ir nutarė, jog jis neprieštarauja reikalavimams, kurie galiojo statybos leidimo išdavimo metu.

Gamyklos statybos buvo sustabdytos pernai lapkritį – teismas atsižvelgė į Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos skundą.

Akivaizdu, kad ir toliau vilkinant „Reenergy“ jėgainės statybas, proteguojami mūsų konkurentų interesai. Tam naudojamas administracinis resursas“, – pareiškė Raimondas Petreikis.

Tačiau aiškėja, kad šis teismo sprendimas dar nereiškia, jog atliekų jėgainės projektas pajudės. Kaip penktadienio rytą išplatintame pranešime teigia bendrovė „Reenergy“, kol vyko procesas, patvirtina nauja tvarka, pagal kurią bendrovė privalės gauti du papildomus formalius sprendimus iš Aplinkos ir Ūkio ministerijų.

„Nors teismas patvirtino taikos sutartį tarp Statybos inspekcijos, Vilniaus savivaldybės administracijos ir Vilniaus visuomenės sveikatos centro, visus leidimus turinčiai „Reenergy“ jėgainei buvo sukurtas papildomas barjeras. Akivaizdu, kad ir toliau vilkinant „Reenergy“ jėgainės statybas, proteguojami mūsų konkurentų interesai. Tam naudojamas administracinis resursas“, – pareiškė „Reenergy“ vadovas Raimondas Petreikis.

R.Petreikis įsitikinęs, kad atgaline tvarka įmonei „Reenergy“, jėgainės projektą derinančiai jau 8 metus ir turinčiai visus reikalingus leidimus pagal senąją tvarką, pritaikytas naujas įstatymo pakeitimas vertintinas kaip besitęsianti konkuruojančios įmonės „Fortum“ bei valstybinio monopolisto „Lietuvos energija“ protekcija.

Apie tai „Icor“ koncerno atstovai yra užsiminę ir anksčiau, ypač kai buvo bandoma panaikinti beveik pastatytos „Bionovus“ biokuro katilinės statybos leidimą ir reikalauja pašalinti statybos padarinius. Tuomet „Icor“ grasino teisinėmis priemonėmis ir taip pat minėjo proteguojamą „Fortum“.

Per metus jėgainėje, kuri yra 1,5 karto mažesnė nei „Fortum“ pastatyta Klaipėdoje, planuojama suvartoti iki 170 tūkst. tonų išrūšiuotų komunalinių atliekų.

Vilniaus meras Artūras Zuokas protegavimu tiesiai yra apkaltinęs prezidentūrą.

Kada atliekų deginimo jėgainės statybos bus atnaujintos, anot R.Petreikio, priklauso nuo Aplinkos ir Ūkio ministerijos. Vis dėlto jis neslėpė, kad trukdžių greičiausia bus, todėl vėl prabilta apie galimas teisines priemones – esą bendrovė „racionalų ir efektyvų jėgainės projektą, kuriam neprašo nei valstybės, nei ES fondų paramos gins visomis teisinėmis priemonėmis“.

„Reenergy“ statoma energijos iš atliekų jėgainė turėtų tapti sostinės atliekų tvarkymo sistemos dalimi – kartu su atliekų rūšiavimo fabriku, kurį numato statyti Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras (VAATC). Pagal projektą jėgainė naudos tik po rūšiavimo likusias, energetinę vertę turinčias, atliekas. 

Per metus jėgainėje, kuri yra 1,5 karto mažesnė nei „Fortum“ pastatyta Klaipėdoje, planuojama suvartoti iki 170 tūkst. tonų išrūšiuotų komunalinių atliekų. Į jėgainę, atitinkančią aukščiausius ekologijos reikalavimus, ketinama investuoti 250 mln. Lt.

Vilniaus miesto savivaldybė tiesiogiai dalyvauja energijos iš atliekų jėgainę statančios įmonės „Reenergy“ veikloje ir kapitale, valdo 49 proc. įmonės akcijų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius