-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Testuojami pirmieji išmanūs elektros skaitikliai Lietuvoje

Siekiant realiomis sąlygomis įsitikinti, kad bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) planuojami diegti išmanieji elektros skaitikliai atitinka visus iškeltus aukščiausius reikalavimus, t. y. skaičiuoja energiją tiksliai, veikia saugiai bei tiksliai matuoja tinklo parametrus – atliekama išsami pirmųjų Lietuvai skirtų išmaniųjų elektros skaitiklių ir visų jų darbui reikalingų sistemų kokybės patikra. Tik šią patikrą praėję skaitikliai galės būti diegiami šalies gyventojams, rašoma pranešime žiniasklaidai.
ESO testuojami išmanieji elektros skaitikliai
ESO testuojami išmanieji elektros skaitikliai / ESO nuotr.

Praktinė patikra ne tik suteikia papildomo tikrumo, bet ir padeda maksimaliai suvaldyti rizikas, kad klientams būtų įrengiami techniškai, programiškai ir metrologiškai patikimai veikiantys elektros apskaitos prietaisai bei galutinis jų „produktas“ – teisingi duomenys ir teisinga sąskaita klientui.

Jau įsitikinta, kad skaitikliai suvartotą ir/ar pagamintą energiją skaičiuoja teisingai – gegužės mėn. Lietuvos metrologijos inspekcija priėmė sprendimą, dėl šių skaitiklių pripažinimo ir registravimo. Inspekcijai buvo pateikiami Europos Sąjungos akredituotose laboratorijose atliktų atitikties bandymų sertifikatai, kad inspekcija įvertintų jų tinkamumą energijos apskaitai Lietuvoje.

Lygiagrečiai vidinėje skirstymo operatoriaus laboratorijoje atliekami integraciniai išmaniųjų skaitiklių ir informacinių sistemų, skirtų duomenų surinkimui ir valdymui, testavimai. Įsitikinama ar skaitiklių programinė įranga tinkamai veikia, ar nuotolinis skaitiklio tarifų plano ir kitų parametrų nustatymas funkcionuoja nepriekaištingai. Patikroms ir tyrimams įsigytas specializuotas laboratorinis stendas.

Įgyvendinant visą programą užtikrinamas aukščiausių kibernetinės saugos reikalavimų ir standartų įgyvendinimas, kad skaitiklių perduodami duomenys tinkamai ir saugiai pasiekia sistemas. Realizuotas saugos raktų ir sertifikatų valdymo sprendimas, užtikrinantis tik autorizuotų asmenų prieigas prie diegimų sistemų bei skaitiklių.

Taip pat vykdomas sistemų sąveikų testavimas, tikrinami naujų sudiegtų sistemų funkcionalumai, ar veikia visos būtinosios sąsajos tarp sistemų. Šiuose testavimuose dalyvauja ir naujieji išmanieji skaitikliai – simuliuojami procesai nuo skaitiklio atsiradimo bendrovės sandėlyje, jo įrengimo klientui, duomenų nuskaitymo iki duomenų sąskaitų išrašymui parengimo.

Jau netrukus Lietuvoje bus pradėti diegti skaitikliai, kurie taps neatsiejama visos šalies elektros tinklo dalimi, įgalins konkurenciją rinkoje, suteiks postūmį kurtis naujoms paslaugoms, kurios bus naudingos kiekvienam gyventojui. Išmanieji skaitikliai taps įrankiu, leisiančiu lengvai ir suprantamai matyti savo suvartojimo duomenis, analizuoti ir keisti vartojimo įpročius. Jie nuotoliniu būdu saugiai perduos suvartojimo duomenis ir informaciją apie technologinius tinklo parametrus, o ESO galės greičiau ir tiksliau nustatyti bei šalinti gedimus, efektyvinti tinklo veiklą.

Visa informacija apie išmaniosios apskaitos infrastruktūros projektą pateikiama tinklalapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius