-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The Wall Street Journal“: OPEC gali nuspręsti griežtai laikytis kvotų

Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) valstybės narės linksta pritarti kompromisiniam sprendimui, kuris būtų priimtas ketvirtadienį rengiamame posėdyje ir pagal kurį kartelis įsipareigotų griežčiau laikytis nustatytų gavybos kvotų, remdamasis šaltiniais rašo JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

OPEC ekspertų skaičiavimais, praktiškai tai reikš, kad gavyba, palyginti su spalio mėnesio lygiu, bus sumažinta maždaug 300 tūkst. barelių per dieną.

Tokiam sprendimui gali pritarti Saudo Arabija, kuri faktiškai yra OPEC lyderė, rašo leidinys.

Tačiau gavybos sumažinimas maždaug 300 tūkst. barelių per dieną vargu ar patenkins tokias OPEC valstybes nares kaip Venesuela ar Iranas, kurioms reikalinga didesnė nei 100 JAV dolerių už barelį naftos kaina biudžetui subalansuoti.

OPEC ekspertų skaičiavimais, praktiškai tai reikš, kad gavyba, palyginti su spalio mėnesio lygiu, bus sumažinta maždaug 300 tūkst. barelių per dieną.

Naftos kainos krito maždaug 30 proc., tačiau pastaruoju metu stabilizavosi ir svyruoja ties 80 JAV dolerių už barelį kartele. Tokiomis sąlygomis kitos OPEC narės nemano, jog yra būtina skubiai imtis kokių nors ryžtingesnių priemonių.

Persijos įlankos šalių pareigūnai nerimauja, kad kvotų sumažinimas galiausiai atsisuks prieš šias šalis, nes didesnės kainos dar paskatins skalūnų naftos gavybos augimą JAV.

OPEC šalys prieš trejus metus nustatė bendrą 30 mln. barelių per dieną gavybos kvotą, tačiau spalio mėnesio duomenys rodo, kad faktinė OPEC gavyba buvo didesnė.

„Barclays“ analitikų skaičiavimais, rinkai 2015 metais subalansuoti reikėtų, kad OPEC šalys gavybą sumažintų 1,5 mln. barelių per dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius