-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Trafigura“: naftos paklausa pasaulyje balandį gali kristi 30 mln. barelių per dieną

Naftos paklausa pasaulyje balandį gali kristi 30 mln. barelių per dieną, o tai sudaro trečdalį viso žaliavos vartojimo, prognozuoja žaliavų prekybos milžinės „Trafigura“ vyriausiasis ekonomistas Saadas Rahimas, kurį cituoja arabiškoji CNBC tarnyba.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Nafta

Jo teigimu, dėl visame pasaulyje dėl koronaviruso pandemijos įvedamų apribojimų, dėl kurių apie 3 mlrd. žmonių yra priversti likti namuose ir kuriems „nematyti pabaigos“, Saudo Arabijos ir Rusijos naftos kainų karas tapo nebeaktualus.

S.Rahimo skaičiavimais, pirminis naftos perdirbimas pasaulio naftos perdirbimo gamyklose sumažėjo maždaug 7–8 mln. barelių per dieną.

Tačiau per artimiausias dvi ar tris savaites, vis labiau mažėjant žmonių ir prekių judėjimui, šis rodiklis gali padidėti iki 12–13 mln. barelių per dieną.

„Trafigura“ vyriausiasis ekonomistas taip pat mano, jog naftos gavyba Jungtinėse Valstijose sumažės, nes, kitaip negu per 2014 metų kainų griūtį, skalūnų naftos gamintojai dabar neturi galimybės pritraukti lėšų skolos ar akcijų rinkose.

Gegužės mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ antradienio ryte paaugo 0,26 JAV dolerio, arba 1,14 proc., iki 23,02 JAV dolerio už barelį.

O gegužės mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) šoktelėjo 1,15 JAV dolerio, arba 5,72 proc., iki 21,24 JAV dolerio už barelį.

Pirmadienį „Brent“ atpigo 8,7 proc., o WTI – 6,6 procento. Pastarosios rūšies naftos kaina vienu metu pirmadienį buvo nusileidusi net iki 19,27 JAV dolerio už barelį.

„Dow Jones Market Data“ duomenimis, WTI kaina pirmadienio prekybos sesijos pabaigoje buvo mažiausia nuo 2002 metų vasario, o „Brent“ kaina pasiekė žemiausią nuo tų pat metų lapkričio lygį.

Nuo kovo pradžios abiejų rūšių nafta atpigo maždaug 55 procentais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius