Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektros tiekėją skuba rinktis ir tie, kuriems dar nebūtina: ar tai gera mintis?

Apie 30 proc. mažiausiai elektros suvartojančių vartotojų, dalyvaujančių III elektros rinkos liberalizavimo etape, jau pasirinko savo tiekėją, nors jiems tai padaryti reikia ne iki birželio 18 dienos, kaip antrojo etapo dalyviams, o iki gruodžio pabaigos. Tiekėjai nesutaria, ar dabar geras laikas skubėti, o ekspertai teigia, kad racionalu būtų bent jau palaukti Vyriausybės patvirtintų reguliuojamų kainų ir kompensacijų.
Elektros kaina
Elektros kaina / 123RF.com nuotr.

Mažiau nei mėnuo pasirinkti nepriklausomą tiekėją liko gyventojams, suvartojantiems 1–5 tūkst. kilovatvalandžių elektros per metus – jie patenka į II elektros liberalizavimo etapą.

Tačiau, Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) duomenimis, palyginti sparčiai savo tiekėją renkasi ir III elektros rinkos liberalizavimo etapo dalyviai. Šiame etape yra daugiausia vartotojų – 820 tūkst., bet jiems terminas pasirinkti tiekėją yra gruodžio 18 d.

Tarp III etapo klientų daugiausia renkasi „Ignitį“, kurio paslaugomis naudojasi 150 tūkst. elektros vartotojų. Antrąją vietą užima „Perlas energija“ su 52 tūkst., o toliau panašius skaičius demonstruoja „Elektrum“ ir „Enefit“, turinčios po maždaug 11 tūkst. vartotojų.

Įdomu, kad viliodami III etapo klientus santykinai geriausiai pasirodė „Perlas Energija“ – jų II ir III etapo vartotojų skaičiai yra beveik identiški. O, pavyzdžiui, lyderis „Ignitis“ trečiojo etapo klientų turi beveik 100 tūkst. mažiau nei antrojo.

Tuo tarpu antrasis elektros rinkos liberalizacijos etapas klostosi ne taip sklandžiai – jo pabaiga numatyta jau birželio 18 d., bet pusė vartotojų tiekėjo dar nepasirinkę.

Pirminis sumanymas buvo 2022 metus skirti vien tik mažiausiai elektros energijos suvartojančių III etapo dalyvių pasirinkimui. Šio etapo metu elektros tiekėją turi rinktis tie vartotojai, kurie per metus suvartoja iki 1000 kW elektros energijos.

Vis dėlto, pusmečiui nukėlus II etapo pabaigą – jis oficialiai turėjo baigtis 2021 m. gruodį – vienu metu tiekėją dabar renkasi tiek II, tiek III etapo vartotojai.

Nors II etapo vartotojai jau keletą mėnesių raginami suskubti, tiekėjai prognozuoja visišką anšlagą paskutinę pasirinkimo savaitę. O III etapo tiekėjai turi sau prabangą dar bent pusmetį palaukti – iki gruodžio 18 d. Bet ar tai daryti verta?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius