Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trečdalis Vilniaus butų jau turi naujus karšto vandens skaitiklius – už juos kas mėnesį reikia mokėti po 2,69 Lt be PVM

Prieš kelerius metus nemažo vilniečių pasipiktinimo sulaukęs karšto vandens skaitiklių keitimo procesas sparčiai juda į priekį. Šilumos tiekėjų teigimu, jau apie trečdalyje Vilniaus butų veikia modernūs karšto vandens apskaitos prietaisai, o žmonės supranta tokio proceso būtinybę ir nebesiginčija su savo darbo atlikti ateinančiais specialistais.
Vandens skaitiklis
Vandens skaitiklis

Karšto vandens skaitikliai sostinės butuose pradėti keisti 2010 metų gegužę, kai „Vilniaus energija“ tapo karšto vandens tiekėja didžiojoje daugumoje Vilniaus namų. Iki 2013-ųjų pabaigos mieste įrengta daugiau nei 60 tūkst. elektroninių karšto vandens skaitiklių.

Vilniaus savivaldybės Aplinkos ir energetikos departamento direktoriaus Virginijaus Dastiko teigimu, keisti skaitiklius buvo būtina, kadangi didžioji dauguma jų seni, jų metrologinė apžiūra nebegalioja, tad ir jų rodmenys gali būti klaidingi.

Nuo skaitiklio įrengimo dienos klientas turi mokėti karšto vandens apskaitos prietaisų aptarnavimo mokestį, kurį nustato Vilniaus miesto savivaldybės taryba ir kuris nuo 2013 m. gruodžio 1 d. yra 2,69 Lt be PVM per mėnesį už apskaitos prietaisą, – teigė Nerijus Mikalajūnas.

„Senoji skaitiklių patikra yra seniai pasibaigusi ir skaitikliai gali rodyti netikslius duomenis. Vilniaus šilumos tinklai vykdo nustatytą programą ir privalo pakeisti skaitiklius, tą ir daro „Vilniaus energija“, – sakė V.Dastikas.

„Vilniaus energijos“ teigimu, apskaitos prietaisai diegiami laikantis skaitiklių įrengimo ir aptarnavimo veiklos plano, atnaujinto Vilniaus miesto savivaldybės tarybos 2013 m. vasario 15 dienos sprendimu. Pagal šį planą planuojama sutvarkyti karšto vandens apskaitą visuose Vilniaus daugiabučiuose, kurie vandenį vartoja pagal pirmąjį apsirūpinimo karštu vandeniu būdą. Tai yra, kai ir vandenį, ir šilumą jam pašildyti tiekia šilumos tiekėjas.

„Skaitikliai keičiami „Vilniaus energijos“ lėšomis, pirmenybė teikiama tiems namams, kuriuose susidaro didžiausi rodmenų nesutapimai, taip pat atsižvelgiama į pastatų valdytojų prašymus. Gyventojams karšto vandens skaitiklis, jo įrengimo darbai nekainuoja. Nuo skaitiklio įrengimo dienos klientas turi mokėti karšto vandens apskaitos prietaisų aptarnavimo mokestį, kurį nustato Vilniaus miesto savivaldybės taryba ir kuris nuo 2013 m. gruodžio 1 d. yra 2,69 Lt be PVM per mėnesį už apskaitos prietaisą“, – teigė „Vilniaus energijos“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas.

Vilniaus savivaldybės Aplinkos ir energetikos departamento direktorius Virginijus Dastikas tikino, kad mokestis už skaitiklio priežiūrą buvo nustatytas kiek didesnis, bet savivaldybė perskaičiavo kaštus ir jį teigia sumažinusi. „Metrologinė patikra buvo daroma kas 6 metus, o dabar – kas 8 metus, todėl mokestis yra sumažėjęs“, – tvirtino V.Dastikas.

Metrologinė patikra buvo daroma kas 6 metus, o dabar – kas 8 metus, todėl mokestis yra sumažėjęs, – tvirtino V.Dastikas.

Anot „Vilniaus energijos“ atstovo, skaitiklių keitimas Vilniuje nėra privati akcija, kadangi karšto vandens tiekėjai privalo įrengti ir prižiūrėti karšto vandens skaitiklius pagal galiojančius teisės aktus, o tai reglamentuoja Šilumos ūkio įstatymas bei Šilumos tiekimo ir vartojimo taisyklės. Esą dauguma vilniečių tą supranta ir geranoriškai leidžia pakeisti jiems priklausančius skaitiklius į karšto vandens tiekėjo apskaitos prietaisus.

Naujieji skaitikliai, pasak V.Dastiko, tiesiog rodys tikslesnius karšto vandens suvartojimo duomenis, tad esą dalis vartotojų dar ir sutaupys – mokės už tiek, kiek karšto vandens suvartojo.

Buitinių vartotojų sąjungos prezidentas Antanas Miškinis yra išsakęs nuomonę, kad šilumos tiekėjų noras pakeisti karšto vandens skaitiklius yra neteisėtas, jo nuomone, tą turėtų daryti vandens tiekėjai.

Anot V.Dastiko, diskusija dėl to sena – nuo pat tų laikų, kai Lietuvoje pradėti įrenginėti pirmieji vandens skaitikliai. „Šis ginčas yra senas. Šilumos tiekėjai visada teigė, kad jie tiekia šilumą ir tik už ją atsako. O vanduo – tiek šaltas, tiek karštas – mums nerūpi. Vandens tiekėjai kalba atvirkščiai – jeigu tiekiate karštą vandenį, privalote ir rūpintis karšto vandens apskaita. Ginčas vyksta, bet tvarka yra tokia, kad kol kas už šaltą vandenį atsako vandens tiekėjas, už karšto – šilumos tiekėjas, nes atsiskaitoma su jais“, – aiškino V.Dastikas.

Pakeistas karšto vandens skaitiklis priklausys šilumos tiekėjams. Jie esą privalės jį tikrinti, pakeisti ar remontuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius