-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trečdaliu brangsta ir dujos – pirmiausia šilumininkams

Gamtinių dujų kaina žiemą bus 31 procentu didesnė nei prieš metus, tokią tikslinę kainą patvirtino Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK). Tai reiškia, kad šildymas brangs ir miestuose, kuriuose kūrenamos dujos, o kainos didėjimą vėliau pajus ir dujų vartotojai.
Gamtinės dujos
Gamtinės dujos / 123rf.com nuotr.

Nuo spalio šilumos gamintojai iš suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo gamtines dujas supirkinės už 22,88 eurus už megavatvalandę.

Palyginimui, dar prieš metus nustatyta dujų kaina siekė 17,42 Eur/MWh, tad dujų kainos šuolis – 31,3 procento.

Tai neišvengiamai didins ir gaminamos šilumos kainas miestuose, kur kūrenamos dujos, tarp jų ir Vilniuje – kuras sudaro didžiąją sąnaudų dalį šilumos gamyboje. 15min jau rašė, kad ir biokuro kainų šuolis lems šilumos brangimą.

Šiuo metu galioja panaši dujų kaina – apie 22,7 Euro/MWh, tačiau šildymo sezonas dar neprasidėjęs ir kūrenti dujų tokia kaina didele apimtimi nereikėjo.

VKEKK paaiškina, kad kainą augina gamtinių dujų importo kainų augimas rinkoje – iš Rusijos perkamos brangesnės dujos. Prognozuojama, kad importuoti dujas paskutinį metų ketvirtį teks už 22,75 Eur/MWh, tokia kaina nustatyta remiantis galiojančiomis sutartimis.

Gyventojams dujų kainos šiemet II pusmetį nesikeitė, nors kainos rinkoje jau augo – todėl tikėtina, kad buitiniai vartotojai kainos augimą pajus nuo naujųjų metų – tik tuomet bus perskaičiuotos naujos kainos.

Į buitinių vartotojų mokamą gamtinių dujų kainą įeina daug dedamųjų – vadinamieji „vamzdžių mokesčiai“, arba perdavimo, skirstymo ir kt. tarifai. Todėl galutinė kaina paaiškės tik įvertinus visas dedamąsias. Gamtinių dujų kainos dedamoji galutiniuose tarifuose įprastai sudaro apie 65-70 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius