-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turto banko valdomos įstaigos pernai sutaupė elektros už beveik 0,5 mln. eurų

Per keturis paskutinius praėjusių metų mėnesius Turto banko valdomuose valstybės pastatuose įsikūrusios įstaigos sutaupė 17 proc. energijos, lyginant su 2021 m. tuo pačiu laikotarpiu. Bendrai sutaupyta 1,5 mln. kWh elektros arba beveik 0,5 mln. eurų, informavo Turto bankas.
Elektros jungiklis
Elektros jungiklis / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Energetika Elektra

Daugiausiai elektros sutaupiusios institucijos bus paskelbtos ir apdovanotos vasario mėnesį. Praėjusių metų rugsėjį Turto bankas kartu su Finansų ministerija paskelbė iniciatyvą „putinOut“ – tarnautojai buvo raginami keisti įpročius, sąmoningai vartoti elektros energiją ir taupyti. Daugiausiai sutaupiusioms įstaigoms numatyta skirti 50 tūkst. eurų patalpoms pagerinti.

„Tarnautojai išgirdo Vyriausybės raginimą taupyti ir į jį atsiliepė. Teoriškai skaičiuojama, kad keičiant elgseną galima sutaupyti apie 15 proc. energijos. Matome, kad šie lūkesčiai buvo viršyti. Bet čia atsipalaiduoti negalime – iškeltas tikslas yra pasiekti 20 proc. tvarų taupymą per dvejus metus. Į tai įeina ne tik elgsenos keitimas, bet ir investicijos į apšvietimo, šildymo sistemų modernizavimą“, – sako Turto banko generalinis direktorius Mindaugas Sinkevičius.

Paskutinįjį praėjusių metų mėnesį elektros taupymas siekė 17 proc. ir buvo panašus į spalio ir lapkričio mėnesius. Pasak M.Sinkevičiaus, tai liudija, kad įstaigose jau susiformavo įpročiai, kurie, tikėtina išliks ir šiais metais. Turto bankas ir toliau ketina skatinti daugiausiai energijos taupančias įstaigas.

Daugiausiai gruodį sutaupyti pavyko Vilniuje įsikūrusioms įstaigoms – daugiau nei 50 proc. elektros sutaupė viename pastate įsikūrusios Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija ir Valstybės dokumentų technologinės apsaugos tarnyba, toliau rikiuojasi Valstybės kontrolė ir Užimtumo tarnyba.

Vyriausybė yra įpareigojusi viešojo sektoriaus institucijas sunaudojamą energiją sumažinti 20 procentų per artimiausius dvejus metus. Tokiu būdu išlaidos elektrai ir šildymui viešajame sektoriuje per minėtą laikotarpį sumažėtų 100 mln. eurų. Energetikos ministerijos atlikta analizė rodo, jog didžiausius energinius nuostolius patiriame dėl senos statybos ir žemo energinio efektyvumo pastatų bei ilgus metus nevykusių investicijų.

Turto bankas per artimiausius dvejus metus ketina iš pagrindų modernizuoti 14 valstybės biurų pastatų, skirs papildomų lėšų visoms apšvietimo sistemoms pakeisti bei šilumos punktų atnaujinimui. Skaičiuojama, kad įgyvendinus visus projektus, Turto banko valdomi pastatai 2024 m. vartos net trečdaliu mažiau energijos nei šiuo metu – kasmet bus taupoma beveik 6 mln. kWh.

Dar vienas reikšmingas Turto banko projektas – elektros tiekimas iš saulės jėgainių parko, kuris per artimiausius dvejus metus leistų sutaupyti 2,75 mln. kWh elektros. Jau pasirašyta tokių parkų dalių įsigijimo sutartis, projektui įgyvendinti gauta 1,45 mln. eurų ES fondų subsidija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius