Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukraina ramina: europiečiai žiemą iš šalčio dantimis nekalens

Net jeigu Ukrainos ir Rusijos santykių netemdytų Krymo okupacijos bei karo Donbase šešėlis, vargu ar pavyktų išvengti eilinio ginčo dėl dujų tiekimo, rašo Austrijos laikraštis „Die Presse“. Svarbu nepamiršti, kad Maskva ir Kijevas ginčą dėl dujų pirkimo ir jų tiekimo tranzitiniu dujotiekiu pradeda kiekvienų metų vasaros vidurį.
Dujotiekio spaudimas
Dujotiekio spaudimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šie metai nėra išimtis. Rugpjūčio pradžioje Kijevas rusus apkaltino nepalaikant pakankamo slėgio trazitiniame Ukrainą kertančiame dujotiekyje. Tuo pačiu „Gazprom“ atstovas išreiškė susirūpinimą tuo, kad Ukraina pakankamo dujų kiekio nepumpuoja į požemines saugyklas.

Dėl to, anot Rusijos dujų milžinės atstovo, Kijevas žiemą nebus pajėgus gamtinėmis dujomis aprūpinti Vakarų Europos šalių.

Ar gali žiemą Europa tartėti iš šalčio? „Die Presse“ skaičiavimai rodo, kad panikuoti neverta.

Nepaisant to, kad Ukrainos, kaip tranzitinės valstybės, reikšmė ir sumažėjusi, ji vis dar išlieka šalimi, per kurią Europą pasiekia dauguma rusiškų dujų, jeigu kalbant visiškai tiksliai, du penktadaliai ne buvusiai TSRS skirtų gamtinių dujų. Tai sudaro 65 mlrd. kubinių metrų dujų per metus.

Nors Ukraina anksčiau ir buvo svarbi „Gazprom“ klientė, tačiau šįmet, pirmą sykį per istoriją, iš Rusijos savo reikmėms dujų visai nepirko.

Ukrainos energetikos eksperto Michailo Gončiaro teigimu, rusiškų dujų tranzito į Europą saugumą lemia du veiksniai.

„Būtina palyginti dujų kiekį, reikalingą Ukrainos poreikiams, ir tranzito apimtis su tais kiekiais, kurie buvo perpumpuoti į saugyklas vasarą“, – pažymėjo M.Gončiaras.

Kadangi sumažėjo vidaus vartojimas ir tranzito apimtys, atitinkamai mažiau dujų buvo pervesta ir į požemines dujų saugyklas.

„Viskas yra normos ribose. Be to, mes dar turime du mėnesius saugyklų užpildymui“, – ramino M.Gončiaras, teigdamas, jog saugyklose dalis sukauptų rusiškų dujų dar yra likę nuo praėjusių metų.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius