-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukraina siekia dujų gauti iš Slovakijos dujotakių

Itin sunkioje ekonominėje padėtyje atsidūrusi Ukrainos vadovybė ieško alternatyvių būdų, kaip apsirūpinti dujomis, ir vienas realiausių variantų – gauti jų iš Slovakijos dujotakių. Tačiau dėl teisinių niuansų „Gazprom“ blokuoja šį projektą, todėl Kijevo atstovai tikis, kad penktadienį ar artimiausioms dienoms Europos Sąjungai pavyks suorganizuoti derybas, į kurias atvyktų ir „Gazprom“ atstovai.
Gamtinės dujos
Gamtinės dujos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Susidūrusi su atvira Rusijos agresija, Ukraina priversta per vasarą rasti realių alternatyvų rusų dujoms, ir vienas realiausių variantų yra pasinaudoti vienu iš keturių dujotakių, kuriais „Gazprom“ per Ukrainos teritoriją eksportuoja dujas į Slovakiją ir toliau į Europos Sąjungą. Ukrainiečiai jau aptarė šį projektą su Europos Komisijos ir pačios Slovakijos atstovais, bet „Gazprom“, bent jau teisine prasme, galėtų jį užblokuoti. Formaliai dujos, kol jos nepasiekė Europos Sąjungos, tai yra Slovakijos sienos, yra „Gazprom“  nuosavybė, todėl jų atiduti ar parduoti Ukrianiečiams negalima.

Slovakai siūlo pastatyti trumpą dujotakį nuo pirmosios jų dujų perpumpavimo stoties Velke Kapušany atgal į Ukrainą, bet tai nemažai kainuos ir vargu ar bus padaryta iki rudens. Kaip tarpinį variantą jie siūlo panaudoti tam mažesnio skersmens nenaudojamą dujotakį į Užgorodą Ukrainoje, bet tada dujų bus per mažai. Ukrainiečiai tikis, kad su Europos Sąjungos pagalba jiems pavyks pasiekti susitarimą su „Gazprom“, bet Maskva, smarkiai pakėlusi dujų kainą Kijevui, dabar dar papildomai pareikalavo milijardinių kompensacijų už neva pažeistą dujų teikimo kontraktą. Kol rusai neatvyko į Briuselį, taip ir neaišku, dėl kurio varianto bus deramasi.

„Kalbant apie sprendimą, kurį mes siūlome ir kuris turėtų būti įgyvendintas, – aišku, kad jis bus teisėtas“, – tikina EK energetikos komisaro atstovė Sabine Berger.

„Gazprom“ tvirtina, kad laikysis visų sutartinių įsipareigojimų Europos šalims, todėl jam neturėtų būti svarbu, kas mokės už nupirktas dujas: Ukrainiečiai ar kitos Europos Sąjungos šalys, bet Maskvos politiniai interesai gali būti ir kitokie.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius